Luštěninový salát se spoustou zeleniny

17. duben 2020

Dnes jsme si pro vás připravili chutný teplý luštěninový salát se spoustou zeleniny, kterému neodolají ani zarytí masožravci. Vyhoví i vegetariánům i veganům, a pokud místo bulguru použijete pohanku, bude i bezlepkový.

Suroviny:

150 g čočky Beluga
130 g bulguru
3 lžíce rostlinného oleje
1 menší cuketa nakrájená na kostky
1 červená paprika nakrájená na kostky
1 žlutá paprika nakrájená na kostky
4 stonky řapíkatého celeru nakrájeného nadrobno
1 cibule nakrájená nadrobno
2 stroužky najemno nakrájeného česneku
3 rajčata – rozpůlená a nakrájená na kostičky
tymián a pórek
sůl, pepř

Postup:

1. Nejprve uvařte čočku a bulgur – každé zvlášť, asi v jednom litru vody. Čočku vařte zhruba 20 minut, bulgur asi 10 minut.

2. Dejte rozehřát pánev s olejem. Uvařenou čočku a bulgur sceďte a uložte v jednom prázdném hrnci a přikryjte poklicí.

3. Na pánvi opečte cibuli do sklovata, přidejte česnek a minutu míchejte (česnek by neměl začít hnědnout). Za průběžného míchání přidejte celer a opékejte, dokud trochu nepovolí. Tak to dělejte s každou další přidávanou zeleninou, přidávejte je od nejpevnějšího po nejměkčí. Cuketu a rajčata nechte úplně na konec, mají v sobě hodně vody a je potřeba je uvařit pouze na skus – jinak by byly jako bláto.

4. Když je veškerá zelenina v pánvi a dostatečně opečená, přisypte čočku a bulgur, promíchejte, posypte pórkem a tymiánem a podávejte.

autoři: Štěpánka Duchková , jp
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka