Lokální kvítí. Nepovedená svatební kytice odstartovala byznys s květy z českých zahrad

20. duben 2024 08:40

Vázat originální kytice z květin, které necestují tisíce kilometrů, ale rostou na českých zahrádkách a loukách. Taková myšlenka stála na začátku podnikání dvou kamarádek z Pardubicka, které ji začaly naplňovat už před 7 lety. Co bylo jen přivýdělkem při rodičovské, se záhy rozvinulo v úspěšný byznys. Přesto teď ale jejich projekt možná skončí.

„Tady vidíme tulipány, ty už jsou v odkvětu. Jsou tu kvetoucí keře, které také používáme, šeříky, střemcha, ovocné stromy, jsou tu nachystané na květ další trvalky,“ ukazuje zahrádku projektu zahradní architektka Jitka Šídlová z Pardubic.

Nepovedená svatební kytice

Založit originální květinový ateliér, kde budou pracovat jenom s místní květenou, napadlo spoluautorku projektu Lucii Vítovou na vlastní svatbě. „Ona totiž nebyla vůbec spokojená s kyticí, kterou ji v květinářství navázali, protože je od malička taková hodně tvořivá, tak neváhala, převázala si ji, něco vyndala, něco doplnila,“ říká Šídlová.

Jitka Šídlová ukazuje kytici z lokálních českých květů a listů

Svatební kytice nebo dekorace pak začaly tvořit také pro další zájemce. Základní myšlenkou bylo využít hlavně to, co právě roste na lukách. „Vlastně nejvíc rostlin se najde na takových zanedbaných místech, třeba na náspech u železnice. Těch druhů je opravdu velká škála – trvalky, letničky, keře - používáme i to, co má zajímavý list, nebo plody. Snažíme se, aby ty kytice, tak nás to i baví, byly co nejvíce pestré,“ dodává Šídlová.

Po kyticích od dvojice mladých žen začala být brzy velká poptávka. Podnikatelky musely dokonce některé objednávky odmítat, protože se jim sešly i více než tři svatební výzdoby za víkend.

Sezónní a lokální

Stálou zákaznicí je taky Žaneta Havlenová: „Od holek si kytky beru docela často, hlavně třeba když má někdo z rodiny narozeniny nebo i pro sebe do bytu, když si chci fakt hezky vyzdobit byt a udělat si radost. Ty jejich kytky jsou mnohem nápaditější než v květinářství. Líbí se mi i to, že jsou kytky sezónní, nejsou importované z cizích zemí. Jsou to český luční kytičky.“

Přesto ale hrozí, že úspěšný projekt zanikne. „My jsme Zvenkukvítí zakládaly při rodičovské, teď nastala doba, kdy se vracíme do práce. Kamarádka Lucie, se kterou jsem vázala, ač si to snažila zařídit, tak zjistila, že to skloubit nejde, že by to nestíhala. Ta ten projekt teď opustila,“ říká Šídlová.

Sama se teď rozhoduje, jestli bude pokračovat dál bez partnerky. Znamenalo by to investici do další zahrady nebo nových zaměstnanců.

Spustit audio

Související