Lodě od zimy nesmějí na Pardubicku na Labe. Koryto po povodni ještě není vyčištěné

16. duben 2024 07:41

Provoz na Labi na Pardubicku zůstává zastavený. Lodě na řeku nesmí už několik měsíců. Pořád se ještě nepodařilo odstranit potíže, které způsobily povodně na přelomu roku. Kdy bude labská vodní cesta znovu otevřená?

Na konci prosince a na začátku ledna se potkaly dvě nepříznivé okolnosti - rychle roztálo velké množství sněhu a přišly silné deště. Hladiny řek se zvedly a třetí stupeň povodňové aktivity platil i na mnoha místech na Labi.

Poměrně rychle se podařilo provoz obnovit na úseku od státních hranic po České Kopisty. Na většině úseků řeky ale nějaká omezení platí. Do Brandýsa nad Labem je maximální povolený ponor lodí 1,6 m, z Čelákovic do Řečan 1,1 m. A z Řečan do Přelouče je provoz zastavený úplně.

Po povodni zkontrolovat

Povodí Labe totiž musí vždy po povodni nejdřív celou řeku zkontrolovat. Zjišťuje se například to, jestli v korytu nejsou nějaké překážky, jestli povodeň neodnesla značení, jestli by byl provoz bezpečný.

Největší problém je bahno. Hlína a nečistoty, které velká voda odnesla. Nejvíc materiálu se usadilo v blízkosti plavebních komor. Povodí Labe si chtělo na odstranění nánosů najmout externí firmu, o zakázku ale nikdo nestál. A proto postupují práce pomaleji.

Podle kalendáře na webu Povodí teď bude následovat několik postupných kroků. Do konce května by měl být zajištěný přístup lodí s vyšším ponorem do Chvaletic. Obnovení plného provozu na celé labské vodní cestě by mělo být zajištěné do konce října.

Spustit audio

Související