Letecké muzeum Kbely zahájí sezónu s legendárním strojem. Novým exponátem je bojový vrtulník Mi-24D

26. únor 2024 16:00

Letecké muzeum v pražských Kbelích má nový exponát. Získalo bojový vrtulník Mi-24D, se kterým nacvičovali vojáci z Náměště nad Oslavou útok na nepřítele i evakuaci zraněných. Stroj z roku 1982 s doletem přes 700 kilometrů je po kompletní opravě. Lidé si ho budou moct poprvé zblízka prohlédnout 4. května. V kokpitu legendárního vrtulníku natáčel reportér Radek Duchoň.

Letecké muzeum Kbely – Mi-24D

Reportéra Radka Duchoně do kokpitu pro kapitána doprovodil zbrojíř Jiří Kabourek. „Jsou tady místa pro dva piloty a palubního technika. Pod kapitánem je pilot operátor, ten obsluhuje zbraňový systémy vrtulníku. A v chodbičce je palubní technik, který se stará o veškeré přístroje potřebné k provozu vrtulníku,“ vysvětluje Kabourek.

Na křídlech vrtulníku jsou vidět raketové bloky UB-32 a na koncích zbraňových pylonů odpalovací zařízení pro rakety Falanga. „Tamhle je máme, jsou to takový malý zelený rakety. Byl to bojový vrtulník, ale mohl také přepravovat výsadkáře,“ dodává zbrojíř.

Letecké muzeum Kbely – Mi-24D

Vrtulník vyrobili technici v roce 1982, vyřazený z provozu byl v roce 2003. Srovnávat ho s moderními současnými stroji Jiří Kabourek nechce. „Tohle je totiž vrtulníková legenda.“

Další podrobnosti přidává ředitel Leteckých opraven Malešice (LOM Praha) Jiří Protiva. „My jsme v rámci LOMU zrepasovali už minimálně šest nádherných muzejních unikátů, od Avie, MIGU, přes menší vrtulníky až po tenhle větší vrtulník. V rámci repasí nespolupracujeme jenom s VHU (Vojenský historický ústav), ale také se Slovenským technickým muzeem v Košicích nebo s Leteckým muzeem v Koněšíně.“

Opravený vrtulník uvidí návštěvníci muzea 4. května, kdy bude zahájena 56. sezóna Leteckého muzea Kbely.

autoři: Radek Duchoň , JMys
Spustit audio