Letadla jako na dlani uvidíte z vyhlídky v Kněževsi u Prahy. Sledují je tam hlavně fotografové ale i rodiny s dětmi na výletě

24. leden 2019 10:16

Malí i velcí milovníci letadel s drahou fotografickou technikou i s obyčejnými fotoaparáty, letečtí fandové i turisté a rodiny s dětmi si opět dávají sraz v Kněževsi u Prahy. Letiště Praha tam totiž na začátku ledna otevřelo nový val, určený pro pozorování letadel.

„Původní val musel být v květnu loňského roku zrušený, protože bránil stavbě produktovodu leteckých pohonných hmot a plánovanému rozšíření perimetru letiště. Nový val je vyšší o téměř dva metry a oproti původnímu byl posunutý o 51 metrů dál od přistávací dráhy,“ vysvětlil mluvčí Letiště Praha Jakub Kovářů.

Například o víkendu tam desítky lidí vyhlížely přílet Boeingu 787 ze Soulu. „Je to velké letadlo a křídla má prohnutá úplně jinak než ostatní,“ objasnil důvod svého výletu do Kněževsi jeden z fotografů.

Stavba nového valu trvala téměř devět měsíců v blízkosti původní plošiny. Je vysoký 4,5 metru a tvoří ho zemina o objemu 735 m3 (objem zeminy v původním valu byl 465 m3). Návštěvníci se k němu dostanou po nezpevněné štěrkové cestě, která vede od přilehlé komunikace.

„Do budoucna plánujeme vylepšení o dětské hrací prvky, aby malí návštěvníci měli vedle pozorování letadel možnost další zábavy. Tento krok je v souladu s dlouhodobou koncepcí letiště neustále hledat další možná zlepšení poskytovaných služeb. Letectví je atraktivní obor a pozorování letadel při vzletu či přistání budí stále u mnohých obdiv,“ říká Jiří Kraus, místopředseda představenstva Letiště Praha, který je odpovědný mimo jiné za vztahy s blízkým okolím letiště. 

Kromě kněževeského valu mohou tzv. spotteři, tedy fotografové letadel, využívat i druhý val u nedaleké Hostivice nebo speciálních otvorů v oplocení letiště. Pro všechny návštěvníky letiště jsou pak z obou terminálů přístupné vyhlídkové terasy.

autor: Marie Veselá
Spustit audio

Nejnovější zprávy