Lennonovu zeď v centru Prahy čeká proměna. Majitel chce zamezit nelegálnímu sprejerství

23. červenec 2019 09:37

Slavná Lennonova zeď na Malé Straně se má proměnit. Namísto mírumilovných vzkazů na ní totiž lidé poslední dobou vytváří graffiti nebo obscénní malby - a to nejenom na zeď, ale i na její okolí. Řád maltézských rytířů, kterému zeď patří, proto vyjednává s radnicí Prahy 1, jak tomu zamezit.

Zástupci Řádu maltézských rytířů se kvůli tomu sešli přímo na Velkopřevorském náměstí, kde Lennonova zeď stojí, se starostou Prahy 1 Pavlem Čižinským z uskupení Praha 1 Sobě, a také s mluvčí spolku vlastníků nemovitostí Karolínou Peake.

Podle Řádu maltézských rytířů se tento problém vyhrotil letos, kdy je na Velkopřevorském náměstí znatelně víc turistů. Některé agentury je totiž ke zdi vodí rovnou se spreji nebo s fixami a tam jim v podstatě říkají, že si můžou dělat, co chtějí. Průvodci už je ale neupozorňují, že to je nelegální. Lidé navíc nesprejují jenom na zeď, ale také přilehlé koše, pouliční lampy, stromy nebo i historickou pumpu. Problém je pak i s takzvaným buskingem tedy pouličním uměním - na náměstí je kvůli němu hluk, na který si už stěžují i místní.

Řád maltézských rytířů se chce dohodnout s jednou soukromou firmou na tom, že Lennonovu zeď zrenovuje do nějaké stálé podoby, která bude trvale udržitelná. Řád coby vlastník má totiž výhradní právo určovat, jak bude jeho majetek vypadat.

Vedení Prahy 1 přislíbilo, že na náměstí posílí hlídky městské policie a taky tam chce nainstalovat bezpečnostní kamery. Kolem stromů na náměstí by měly být kované ochranné mříže. Také je potřeba, aby tam bylo viditelné označení, že sprejování je zakázané.

autoři: Martina Topinková , jp
Spustit audio