Kostru plejtváka myšoka si můžete opět prohlédnout v Národním muzeu

30. duben 2019 13:13

Národní muzeum bude od středy 1. května opět vystavovat kostru plejtváka myšoka. V tento den také zahajuje tradici jarního spouštění kašny před historickou budovou. Nově má barevné osvětlení.

Historická budova Národního muzea se po sedmiroční pauze loni na podzim opět otevřela. Zaměstnanci v ní postupně zpřístupňují výstavy a exempláře. Nyní například kostru plejtváka myšoka.

„Jde o jeden z největších vystavených exemplářů kytovců v Evropě a návštěvníci se o něm dozvědí i množství zajímavostí z malé výstavy,“ uvedla mluvčí Národního muzea Kristina Kvapilová. Zároveň řekla, že cena kostry je 1214,42 zlatých, což je v dnešních cenách asi 180 000 korun. Kostra v muzeu zůstala po celou rekonstrukci, protože její případná demontáž by ji nenávratně poškodila.

Kašna před historickou budovou, která byla opravena spolu s ní, se poprvé rozzáří barvami ve středu ve 21 hodin. Tříminutová sekvence barevného osvětlení se po deváté večer bude v půlhodinových intervalech spouštět každý den do konce října. „V rámci rekonstrukce bylo do kašny instalováno 37 světel, která umožňují v základním módu vytvořit až 20 000 různých barevných kombinací,“ dodala Kvapilová.

autor: jp | zdroj: ČTK
Spustit audio