Kostelík v Hostivaři ukrýval velkou vzácnost

Podél potoka Botiče, v jihovýchodní části Prahy se rozkládá Hostivař. První písemná zmínka o obci pochází z Kosmovy kroniky a týká se roku 1068. Název Hostivař získala pravděpodobně podle jakéhosi Hostivara, sídlícího na ostrožně nad Botičem. Jeho přezdívka mohla vzniknout tak, že hostům vařil nebo je varoval. K Praze se Hostivař připojila v roce 1922.

Památková zóna Stará Hostivař byla vyhlášena v roce 1993. Mezi nejstarší objekty patří kostel Stětí svatého Jana Křtitele, jedna z nejstarších pražských svatyní. Prostý vesnický kostelík skrýval až do roku 2007 „poklad“. Tehdy proběhl restaurátorský průzkum, který odkryl unikátní a velmi vzácnou nástěnnou malbu z konce 13. století. Podle odborníků šlo o objev středoevropského významu. Freska byla zrestaurována a dnes je součástí Stezky historií Hostivaře.

Kostel Stětí svatého Jana Křtitele, jedna z nejstarších pražských svatyní

Švehlův statek a přilehlé statky a 2 mlýny patří k nejstarším objektům v Hostivaři, které vznikaly souběžně s tvrzí, ve 14. století. Švehlův statek a mlýn je navíc místem, kde prvorepublikový ministerský předseda a přítel prezidenta T. G. Masaryka strávil většinu svého života. Švehlův rodný statek, který stával na Hostivařském náměstí, podlehl demolici v roce 1984. Antonín Švehla je pohřben na hostivařském hřbitově.

Malebné údolí kolem Botiče, přírodní památka Meandr Botiče je dnes součástí naučné stezky Povodím Botiče.

Projít se můžete podél meandrů Botiče nebo naučnou stezkou Historií Hostivaře
Spustit audio