Kontroly Národní sportovní agentury nebyly dostatečné. Její dotace mají být zcela transparentní, říká člen dozorčí komise Sobotka

Kvůli podezření ze zneužívání dotací je předseda Českého tenisového svazu Ivo Kaderka ve vazbě. Kontrola Národní sportovní agentury (NSA) zjistila pochybení a agentura teď požaduje od tenisového svazu, aby vrátil 30 milionů korun. Jak by se měla zlepšit kontrolní činnost? „NSA přiděluje skoro sedm miliard korun a myslím si, že by bylo dobré uvést všechny informace o poskytnutých dotacích,“ říká Jan Sobotka (STAN), který je členem dozorčí komise Národní sportovní agentury.

Minulý týden jste v rozhovoru pro Český rozhlas řekl, že na základě posledních událostí se bude zkvalitňovat kontrolní činnost i četnost kontrol ze strany NSA. Je to vaše přání, nebo už to bylo rozhodnuto?

Bavili jsme se o tom na poslední dozorčí komisi, protože to bylo v době, kdy ta kauza byla čerstvá a řešil se problém Sokolů.

Čtěte také

Při jednání jsou přítomni i členové rady NSA, tak jsme se ptali na to, jak probíhají kontroly, jaká je jejich četnost, jestli máme dostatečné personální zajištění a jak by to mohlo být do budoucna, protože tyto věci budou pravděpodobně následovat.

Znamená to, že případ tenisového svazu ukázal, že kontroly ze strany NSA nebyly dostatečné?

Je to trochu jinak. NSA v současném složení začala fungovat vlastně až v dubnu loňského roku a nahradila ministerstvo školství. Kontroly podle mého soudu nebyly úplně nastaveny dobře. NSA teprve teď objevuje mezery a začíná zkvalitňovat kontrolní činnost.

Na webu Národní sportovní agentury je pod odkazem „kontrolní činnost“ excelová tabulka, ve které je zapsáno 107 kontrol, které začaly v letech 2022 a 2023. To jsou všechny kontroly, které NSA provedla?

Jak nám předseda vysvětloval, tak to jsou hloubkové kontroly, protože NSA průběžně kontroluje jednotlivé příjemce i základní zběžnou kontrolou. To znamená, že to nejsou všechny kontroly.

Co tomu počtu říkáte?

Zdá se mi nedostatečný, protože jestli je subjektů přijímajících dotace do sportu kolem osmi tisíc, tak je potřeba si říct, že kontrolní činnost na sto případů není dostatečná.

Kontrolní činnost na sto případů není dostatečná
Jan Sobotka o počtu kontrol NSA

Co by z vašeho pohledu bylo dostatečné, když dotace dostává 8000 subjektů?

Je potřeba zvýšit kontrolní činnost a její četnost třeba u konkrétních hříšníků. Na druhou stranu je potřeba personální posila, protože není v silách agentury, když na to jsou pravděpodobně dva až tři lidé, to zabezpečit.

Kdy nejdříve by mohly být změny?

Nejbližší jednání máme v tomto měsíci, takže si myslím, že to tam zazní, a předpokládám, že ty změny by měly nastat nejdéle do půl roku.

Personální nedostatek

Vy už jste mluvil o tom, že Národní sportovní agentura nemá dost kontrolorů. Kolik si představujete, že by jich mělo být?

Posílení o dva lidi by bylo optimální.

Je to reálné?

Ano.

I v tom směru, že vláda bude muset Národní sportovní agentuře přidat peníze, uvolnit dvě nová tabulková místa, i tak je to reálné?

I tak si myslím, že je to reálné.

To znamená, že už jste o tom s kolegy mluvili v rámci vašich koaličních stran a hnutí?

Ne, ale myslím si, že to je tak významná a evidentní potřeba, kterou Národní sportovní agentura má, že toho dosáhneme.

Jan Sobotka ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Váš kolega, místopředseda dozorčí komisi Národní sportovní agentury Arnošt Štěpánek z Pirátské strany mluvil minulý týden o tom, že by podle něj pomohlo, kdyby NSA zveřejňovala do poslední koruny, komu a na co posílá veřejné peníze, aby každý člověk viděl, komu šlo. S tím souhlasíte?

Naprosto s tím souhlasím.

A dělají se v tomto směru už nějaké kroky, aby to tak opravdu bylo?

Na stránkách NSA jsou zveřejněny výsledky jednotných dotačních výzev. Nevím, jak je to s národními sportovními centry a jinými dotacemi, ale velká část, kterou dostávají příjemci, se tam objevuje.

To znamená: co teď je na webu, je dostatečné?

Myslím si, že by se to mohlo ještě prohloubit.

A v čem konkrétně byste to prohluboval?

NSA přiděluje skoro sedm miliard korun a myslím si, že by bylo dobré uvést všechny informace o poskytnutých dotacích. Zhruba šest miliard se rozděluje na už existující provozní záležitosti a jenom miliarda je na investice. Měly by být zveřejněny všechny peníze, které jdou přes NSA.

Jaké poučení pro NSA plyne z kauzy okolo dotací pro tenisový svaz? A kam by se měli obrátit ti, kdo mají podezření, že se peníze ze sportovních dotací nevyužívají správně? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Tomáš Pancíř , fos
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.