Končící pražská rada vybrala vítěze tendru na osvětlení za miliardu

21. říjen 2014

O osvětlení v hlavním městě se od ledna bude starat firma Eltodo Osvetlenie. Končící pražská rada tak po roce a půl uzavřela veřejnou soutěž, do které opakovaně zasahoval antimonopolní úřad. Eltodo Osvetlenie získalo zakázku na deset let v hodnotě 1,1 miliardy korun.

Dalšího účastníka tendru rada města vyloučila, potvrdila Českému rozhlasu radní Eva Vorlíčková.

„My jsme dnes vyloučili společnost ID Stavby group na nepřiměřeně nízkou cenu, kterou nám ani písemně dostatečně nevysvětlili. Zároveň jsme schválili výběr nejvhodnější nabídky, a to firmě Eltodo Osvetlenie s nabídkovou cenou 92 milionů bez DPH za rok,“ uvedla.

Eltodo Osvetlenie patří do koncernu Eltodo, jehož součástí je i dosavadní provozovatel osvětlení v Praze Eltodo Citelum. Vítězná firma bude mít na starosti nejen veřejné osvětlení, ale i plynové lampy, osvětlení památek, přechodů pro chodce i veřejné a věžní hodiny.

Praha v průběhu výběrového řízení, do kterého se přihlásilo devět uchazečů, vyloučila dvě firmy - dnes vítěznou Eltodo Osvetlenie a Sdružení pro údržbu osvětlení v Praze, jehož členem je například ID Stavby group. Prý nesplnily podmínky soutěže. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ale Praze nařídil obě společnosti do soutěže vrátit.

autoři: dka , ank
Spustit audio