Komiks od A do Zet

28. březen 2016

Dopolední poradna byla tentokrát věnovaná komiksu. Co to je vlastně za žánr, jak se pozná ten opravdu kvalitní, jak se liší od svých filmových předloh, jak správně vnímat komiks a je to vůbec literatura a navíc vhodná například už pro malé děti? Proč jsou komiksy tak drahé a jestli mohou být i vhodnou investicí. Naším průvodcem byl Václav Dort, šéfredaktor nakladatelství Comics Centrum.

Komiks je médium, není to součást literatury. Má různou kvalitu, ale výhoda je ta, že díky našemu malému trhu tady vychází od všech vydavatelů to nejlepší, co ve světě v komiksech je. Komiksy jsou pro všechny, děti, muže, ženy. Každý si může vybrat.

Komiks jako investice?

Je pravda, že většina komiksů na ceně neztrácí. Například první díl Hellboye, který u nás vyšel v roce 1999, se dnes prodává za 30 000 korun. "Je pravda, že hodně lidí, kteří se své sbírky musí zbavit, komiksy prodají za slušné ceny," říká Václav Dort. Příjemné podle něj je, že obálka docela dobře vypovídá o tom, co je uvnitř. "Pokud chcete do komiksu investovat, přečtěte si diskuse na internetu, abyste získali určitý vhled. A důležitá je i preference čtenáře," dodává Václav Dort.

Václav Dort, šéfredaktor nakladatelství Comics Centrum

Problémem u komisků je to, že mají poměrně vysoké vstupní náklady, proto jsou i relativně drahé. U sběratelských komiksů, u komiksů, které jsou výjimečné nebo nedostatkové, cena pak časem stoupá. Někdy rychleji, někdy pomaleji.

Co Václav Dort doporučuje?

Pro děti Asterixe, první díly Čtyřlístku, pro teenagery War of WarCraft, Tomb Raider, Darkness nebo komiksy se superhrdiny, pro dívky japonské manga komiksy. Pro dospělé pak Sin City, 300 bitva u Thermopyl, Zámek a klíč pro ženy.

Odvysílané díly najdete v našem archivu.

autor: Ivana Navrátilová
Spustit audio