Kolony a troubení. Taxikáři protestovali v pražských ulicích, doprava na několika místech zkolabovala

2. říjen 2017

Pražští taxikáři odstartovali v pondělí dopoledne protest proti službám typu Uber, které obviňují z nekalé konkurence. Velmi pomalu projížděli ulicemi hlavního města, doprava kolem Letiště Václava Havla kolabovala. Odpoledne pak zamířili před pražský magistrát, kde doprava rovněž zhoustla. Protestní jízdy se podle organizátorů zúčastnilo 1000 až 1200 taxikářů, policie zaznamenala třináct přestupků.

Pražská primátorka Adriana Krnáčová z hnutí ANO mluvila před zahájením protestu se zástupci taxikářů, kteří chtěli protestovat. Snažila se je podle svých slov přesvědčit, aby od blokády upustili. Řešení ale nenalezli a taxikáři po desáté hodině ranní vyjeli do ulic hlavního města.

Letiště kvůli protestu zřídilo informační centrum, kde cestujícím radili s možnými problémy v dopravě. Dispečinky taxi, které mají smlouvy s letištěm, se k protestům taxikářů proti Uberu ale nepřipojily, prý je blokáda silnice také poškozuje.

Situaci v okolí letiště a přilehlých komunikacích monitorují policisté z vrtulníku a na 20 stanovištích. V souvislosti s protestem už řešila několik případů, kdy řidiči podle policejního mluvčího Jana Daňka omezovali plynulost silničního provozu. Podle zákona o silniční dopravě to ale nesmí bezdůvodně dělat.

Taxikáři si k protestní jízdě vybrali trasu od Lipské ulice směrem na letiště, zpět kolem hotelu Marriott na Lipskou a opět nájezdem před Evropskou na Lipskou. Na trasu se podle zpravodajů ČTK vydali taxikáři kolem 10:30 a vytvořili skupiny. První kolona vyjela z Evropské ulice a blokovala pravý i levý jízdní pruh. Další kolona zhruba 70 aut se zformovala cestou z letiště.

V ulicích Lipská a Aviatická byl v 11:00 stupeň dopravy na čísle čtyři, což signalizuje vytváření kolon vozidel, výrazně sníženou průměrnou rychlost a narušený průjezd křižovatkami. O dopravní kolaps by šlo až při stupni pět. Policie podle vývoje situace proto některé vybrané úseky krátkodobě uzavírá a dopravu odklání.

Dopravní podnik s letištěm domluvil, že autobusy hromadné dopravy budou v případě nutnosti jezdit přímo po letištní ploše. Krátce před 11:00 už touto trasou jely linky 100, 119 a 191. Autobusy totiž jezdí jinou příjezdovou cestou než běžná doprava včetně vozidel taxi. Zástupci letiště současně vyzvali cestující, aby s problémy v dopravě na letiště počítali a nechali si před odletem dostatečnou časovou rezervu i pro možné dopravní komplikace.

autor: redakce | zdroj: ČTK
Spustit audio