Knihovna na vlnách, na kolech, Kniholoď nebo sousedská dílna. Městská knihovna v Praze zve na náplavky

4. červenec 2023 10:00

Pražská náplavka ožívá i akcemi Městské knihovny v Praze. Na smíchovské straně na Hořejším nábřeží sídlí sousedská dílna DOK16, u níž na prázdniny zakotvila Kniholoď. A naproti přes řeku, na lodi Avoid Floating Gallery, se odehrává multižánrový festival Knihovna na vlnách.

„Vybrali jsme takové literární směry, které si myslíme, že nějakým způsobem rezonují, ať už je to beat generation, punk a existencialismus, poetismus, feminismus nebo underground,“ říká Josef Straka, básník a dramaturg festivalu Knihovna na vlnách.

Kniholoď

O úterních a čtvrtečních večerech s diváky diskutují přední čeští autoři, literární a umělečtí kritici. Jeden z večerů organizátoři věnují i fenoménu knihovny na kolech – bibliobusu. Ten má už skoro stoletou tradici. 

Festival Knihovna na vlnách potrvá na lodi Avoid Floating Gallery až do 20.července.

Sousedská dílna a Kniholoď

V kobce č. 16 na Smíchovské náplavce funguje sousedská dílna Městské knihovny v Praze DOK16.

„Jsme pobočka, která nepůjčuje knížky, ale dílnu. Přijdete s průkazkou nebo si ji uděláte na místě a můžete tady pracovat na svých projektech od čalounění po ptačí budky,“ vysvětluje vedoucí dílny Michal Jokeš.

Sousedská dílna DOK16

Zájemci mohou dílnu zdarma využívat po celou otevírací dobu. V případě zájmu dostanou i odbornou instruktáž. Letos k dílně přibyla i Kniholoď.

„Půjčujeme tady knihy pouze na principu knihobudky, nějaké máme i vevnitř, ale nově máme venku na pontonu Kniholoď. Kolem toho je i prostor se sedačkami, kam si člověk může tu knížku vzít. Snažili jsme se z toho udělat takový klidnější koutek náplavky,“ uzavírá Michal Jokeš.

Sousedská dílna DOK16
autoři: Václav Müller ,
Spustit audio