Knihovna materiálů je plná inovativních nebo extrémně krásných vzorků

Do knihovny pro knížky chodíme už léta. Do knihovny materiálů můžeme zajít pátrat po netradičních „kouscích“. Břevnovská knihovna materiálů nabízí více než 2 500 vzorků. Třeba nejlehčí materiál na světě nebo český materiál vyrobený z nápojových kartónů. 

Knihovna je součástí nezávislého informačního centra matériO, které se zaměřuje na inovativní materiály z celého světa. Své pobočky má v Paříži, Bruselu, Shanghai, Soulu a právě taky v Praze.

Každá pobočka matériO disponuje knihovnou, ve které jsou vzorky materiálů rozděleny do 10 skupin: Textil, Dřevo, Sklo, Plasty, Kov, Papír, Kámen/Beton, Keramika/Porcelán, Kompozity a Ostatní. V poslední skupině shromažďují materiálové kuriozity. Nejčastějšími návštěvníky knihovny jsou architekti, designéři a další kreativci, ale načerpat inspiraci tu může kdokoli. Některé materiály jsou důkazem, že zpracovat se dá opravdu všechno. Na exkurze sem chodí i studenti uměleckých škol. matériO nabízí také online přístup do databáze materiálů. Pobočku matériO Prague provozuje společnost Happy Materials, která pod svou střechou vydává i magazín Material Times a provozuje Galerii Kuzebauch, která sídlí ve stejném místě, jako knihovna materiálů.

MateriO je nezávislé centrum, což znamená, že výrobci neplatí za to, že do knihovny bude zařazen jejich materiál. Pracovníci knihovny navštěvují různé veletrhy a výstavy po světě a sami určují, jestli je ten který materiál dostatečně zajímavý a inovativní, aby se do knihovny hodil. Součástí knihovny je i Šumná bibliotéka, která vznikla ve spolupráci s občanským sdružením Šumná města Davida Vávry. Najdete zde přes 1 000 unikátních publikací převážně v anglickém jazyce, které se zaměřují na architekturu, design a materiály.

Knihovnou materiálů nás provedla sklářka a designérka Tereza Anderlová a Eliška Knotková, která se například věnuje navrhování veganských bot. Knihovna materiálů má otevřeno od pondělí do pátku od 9 do 17 hodin.

Spustit audio