Kmín je v české kuchyni nepostradatelný. Je skvělý na trávení
Kmín dáváme rádi do brambor, používáme ho i na pečeni, do zelí a někteří třeba i na volská oka – bez kmínu se v české kuchyni zkrátka neobejdeme.
Češi kmín většinou milují. Kysané zelí nebo pečenou kachnu si bez kmínu nejde přece snad ani představit, co říkáte?
Klasický kořenný kmín je výborný na trávení i při nadýmání. Napomáhá prý také pro tvorbu mateřského mléka.
Římský kmín – to jsou semínka rostliny nazvané šabrej kmínovitý. Říká se mu taky křížový. Má trošku anýzovou chuť a výborně se hodí při přípravě indických jídel.
Do třetice všeho dobrého kmínového tu máme plody černuchy seté – takzvaný černý kmín. Je pikantní a v asijské kuchyni ho používají stejně jako my ten klasický.
Související
-
Jablečník podporuje trávení a čistí játra. Dá se z něj připravit i víno na nervy
Jablečník obecný je doma ve Středomoří, dávno ale už zdomácněl i u nás. Dorůstá asi do půl metru a vzhledem trochu připomíná hluchavku.
-
Hořčičná semínka jsou plná vitamínů a dovedou divy – jsou dobrá při revmatu i na trávení
Hořčičná semínka se z domovské Indie už dávno rozkutálela do celého světa. Jsou užitečná nejen v kuchyni, ale i při léčení zdravotních problémů.
-
Kvašená potravina – dobrá potravina. Fermentace je základ pro dobré trávení
Zkvašené potraviny se vyskytují všude kolem nás. Ačkoliv se mnoho z nás zhrozí nad myšlenkou konzumace zkvašených potravin, konzumujeme je všichni denně.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.