Když uděláte domácí nudle, je to rozhodně poznat, říká Roman Sejval a přidává recept

4. srpen 2018

Přemýšlíte, když kupujete těstoviny, nebo vezmete ty nejlevnější? Nebo si těstoviny připravujete sami doma? Roman Sejval, učitel z mostecké hotelové školy Bukaschool, poradil, jak se správně vaří těstoviny: „Dávají se do hodně osolené vody a já ještě přidávám 2 až 3 polévkové lžíce olivového oleje. Tento zvyk mám z Itálie, kde jsem se to naučil. Těstoviny se tak nasáknou olejem,“ popisuje Roman Sejval.

Těstoviny podle něj nemáme po uvaření proplachovat, protože bychom z nich smyli škrob a pak by se na ně špatně chytala omáčka.

Rozdíl mezi koupenými a domácími těstovinami pozná opravdu každý. „Třeba v polévce je to rozhodně znát, když uděláte domácí nudle,“ říka Roman Sejval, „je mnoho různých možností, kapání nebo strouhání nebo jiným způsobem polévku dochutíme.“

„Vyzkoušejte domácí těstoviny,“ doporučuje Roman Sejval a přidává jednoduchý recept, který podle něj zvládne opravdu každý.

Recept na domácí těstoviny:

200g semolinové mouky

2 vejce

3 až 4 lžíce olivového oleje

voda dle potřeby

Zpracujeme těsto, které necháme odpočinout. Zabalíme do fólie a dáme odpočinout do lednice na 2 až 3 hodiny nebo nejlépe do druhého dne. Poté rozválíme těsto. Nejlehčí jsou široké nudle, které nakrájíme a uvaříme.

 „Je vždy lepší, když máme těsto řidší a zahustíme ho případně moukou. Těsto by se nemělo lepit. Když ho necháme v lednici do druhého dne ve fólii, tak je krásně vláčné a dá se dobře zpracovat,“ radí Roman Sejval.

 

autoři: Stanislava Brádlová , Kateřina Klabzubová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.