Kdy si vzít spotřebitelský úvěr?

22. únor 2016

Finanční poradce společnosti Partners Vladimír Weiss vysvětloval, ve kterých situacích je vhodné sáhnout po spotřebitelském úvěru, a kdy naopak ne, jaké jsou typy spotřebitelských úvěrů a jak si vybrat ten nejvhodnější.

Spotřebitelský úvěr je úvěr, který je možné použít na cokoliv. Jeho průměrná úroková sazba bývá od sedmi do patnácti procent a splatnost je nejčastěji od jednoho roku až po sedm, osm let. "Pokud si půjčíme třeba sto tisíc korun a splatíme je za rok, pak přeplatíme míň, než kdybychom stejnou částku spláceli třeba sedm let," vysvětluje Valdimír Weiss. "Spotřebitelský úvěr bych doporučil ke konsolidaci závazků, tady má spotřebitelský úvěr největší smysl," dodává.

Spotřebitelský úvěr je podle něj také vhodné použít, pokud potřebujeme aktuálně financovat nějaký nenadálý výdaj a nemáme finanční rezervy, třeba když potřebujeme opravit auto nebo se rozbila televize a potřebujeme koupit novou. "Rozhodně nedoporučuju používat spotřebitelský úvěr na nákup dovolené nebo na nákup vánočních dárků," říká Vladimír Weiss.

Když uvažujeme o spotřebitelském úvěru, je lépe se obrátit na banku, raději ne na nebankovní instituce. "Nebankovní instituce bývají v případě problémů přísnější," vysvětluje Vladimír Weiss.

Vladimír Weiss ze společnosti Partners

Druhy spotřebiteslkých úvěrů jsou podle Vladimíra Weisse tři: kontokorent, kdy můžeme jít na účtu do mínusu. Většinou se za něj neplatí poplatek. Kreditní karta, u které bývá většinou 45 dní bezúročné období. A pak klasický spotřebitelský úvěr. Když vybíráme spotřebiteslký úvěr, vyplatí se sledovat RPSN, tedy roční procentní sazbu nákladů, pomocí které je možné porovnat spotřebitelské úvěry od různých společností. Čím nižší náklady, tím lépe.

Jak se dostat z dluhové pasti? Vladimír Weiss doporučuje formu konsolidace. Vzít všechny půjčky a úvěry a novým úvěrem je umořit. Tím lze docílit snížení měsíčních splátek a většinou se podaří snížit i celkovou úrokovou sazbu.

Všechny odvysílané díly najdete v našem archivu.

autor: Ivana Navrátilová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.