Kasárna Karlín – kulturní oáza uprostřed rušného města

Příběh kulturního a volnočasového projektu Kasárna Karlín začíná v roce 2014, kdy Ministerstvo obrany zarazilo nevýhodný prodej a kasárnu převedlo v roce 2016 na Ministerstvo spravedlnosti s tím, že v areálu vznikne justiční palác. Na začátku roku 2016 oslovil Matěje Velka z neziskové organizace Pražské Centrum z. s. místostarosta Prahy 8 Petr Vilgus s myšlenkou dočasného využití areálu. Nápad podpořil i tehdejší ministr spravedlnosti Petr Pelikán.

Začalo tak vznikat místo pro setkávání lidí napříč generacemi s kavárnou, kinem, pískovištěm, barem a klubem. V létě mohou lidé využít ohniště a celoročně se vyžívat kulturně i sportovně.

Areál byl otevřen při příležitosti 200 let Karlína v červnu 2017. „To, co jsme tady za ten rok a půl nebo dva roky snažení vytvořili, je výsledek práce celého týmu lidí, kteří tady denně pracují. Máme vlastní filmovou i hudební dramaturgii, máme vlastní kurátory, kteří spravují výstavní program a spolupracují s umělci i při umísťování rozměrných výtvarných děl, zdobících exteriér Kasáren Karlín. Všechny nás pak podporují zaměstnanci v zázemí od provozních, baristů a baristek přes správce a lidí na úklid. Společně s kolegy tady vytváříme veškerý mobiliář vlastníma rukama ve vlastní dílně, protože při tom recyklujeme spoustu materiálu, který jsme získali, nebo dokonce i tady našli,“ vypočítává Matěj Velek, hlavní produkční a spoluzakladatel Kasáren Karlín.

„Těší nás, že se tady vytvořila poměrně silná skupina lidí, kteří sem chodí rádi. Jsou to zejména rodiče s malými dětmi, kteří to místo vnímají jako velmi bezpečné, protože tady nejezdí auta a je tady relativní klid. Je to opravdu jakási oáza v centru Prahy, kam stojí za to přijít a utéct před ruchem velkoměsta, který za těmi zdmi zuří. Zároveň není nutné, aby sem lidé vstupovali s naditou peněženkou, jako je to nutné ve velké části Karlína,“ uzavírá Matěj Velek

Spustit audio