Kamenný kruh z Cehnic se vzpomínkou na jeho objevitele a připomínka krutého konce mocné říše Aztéků

11. červenec 2022

Kamenný kruh z Cehnic (4:11) – Historie: Magdalenská povodeň (16:43) – Kniha: Jantarová stezka (21:52) – 501 rok od pádu Tenochtitlánu, 2. část: Konec mocné říše (26:27)

V úvodním přehledu zajímavostí vám představíme nově objevený druh obřího leknínu, který dlouhá léta rostl nepovšimnut botanikům na očích – viktorii bolivijskou, povíme si o neobvyklém populačním boomu chobotnic u pobřeží anglického Cornwallu, představíme vám houbovou předpověď českých meteorologů, prozradíme vám, co ukázal průzkum psí a vlčí DNA o historii domestikace nejlepšího přítele člověka a zmíníme se o úspěchu čínské sondy Tchien-wen-1, která už rok a půl fotografuje povrch Marsu.

Kameny z Cehnic a archeolog Jan Michálek

Pozůstatky kamenného kruhu u Cehnic na Strakonicku, stav v roce 2008

V západní Evropě a na Britských ostrovech stojí tisíce megalitických památek. Jsou to pravěké kamenné objekty, staré čtyři, ale někdy také sedm tisíc let. Obrovské vztyčené menhiry, kamenné řady i okrouhlé stavby, zvané kromlechy – a také dolmeny; to všechno odedávna působilo na fantazii lidí. Ve střední Evropě se podobné monumentální kamenné stavby nevyskytovaly a naše romantické archeology to v půli 19. století velmi hnětlo. Hledali proto alespoň nějaké české menhiry. Kdo hledá, ten obvykle najde… A tak začal vznikat seznam českých megalitů – a dodnes jich přibývá; v největší míře činností amatérů. Nejslavnější z nich stály nebo ještě stojí u Klobuk, Drahomyšle, Března, nebo v Praze–Dolních Chabrech. Jsou to sice menší kameny než ty západoevropské, přesto by jako megality obstály – kdyby se našel důkaz, že na svém místě stojí už od pravěku. Archeologové však dosud u těchto kamenů nenašli nic, co by stálo za řeč. Jejich vztyčení tedy není možné datovat.

Pozůstatky kamenného kruhu u Cehnic na Strakonicku, stav v roce 2008

A do toho přišel o prázdninách roku 2003 objev jihočeských archeologů. K nečekanému nálezu došlo v červenci toho roku u obce Cehnice na Strakonicku. Stál za ním tehdejší archeolog Muzea Středního Pootaví ve Strakonicích Jan Michálek: kruh z devíti vztyčených kamenů se po svém objevu stal šťavnatým soustem i pro všechny záhadology a menhirology. Archeolog Jan Michálek publikoval v roce 2004 o svém výzkumu předběžnou zprávu; nic dalšího nestihl… Jak to u Cehnic vypadá dnes? O osudu kruhu není známo nic bližšího. Nejspíš tam někde pořád je, zarostlý vegetací. Kamenný kruh, který můžete vidět přímo v obci, je jeho replikou. Archeolog Jan Michálek se v následujících letech věnoval desítkám dalších archeologických výzkumů. Zavalen jinými úkoly, k Cehnicím se už nevrátil. A bohužel ani nevrátí – koncem letošního června totiž náhle a nečekaně zemřel. Zůstala po něm spousta nedokončené práce.

1521: Pád říše Aztéků

Setkání španělského dobyvatele Cortése z aztéckým panovníkem Moctezumou II.

Před 501 lety si španělští dobyvatelé v čele s Hernánem Cortésem podrobili velkolepou Aztéckou říši, která ovládala velkou část dnešního Mexika. Centrem říše bylo město Tenochtitlán, postavené na ostrově v jezeře Texcoco. Město i jezero během staletí převrstvila současná metropole země – Ciudad de México. Španělé se o „bohaté říši Aztéků“ dozvěděli od Mayů, sídlících na Yucatánu. Sám Hernán Cortéz získal neocenitelné informace od původem aztécké dívky Malinče, mayské otrokyně, která se stala jeho tlumočnicí i milenkou. O tom, že Španělé přicházejí, Aztékové věděli. Asi je nepokládali za bohy, jak se říká; měli o sobě vysoké mínění a na Evropany se dívali trochu skrz prsty. Právě to se jim asi vymstilo.

Útok Cortésových oddílů na aztécký Tenochtitlán

Když Cortés s několika stovkami svých mužů v roce 1519 došel k Tenochtitlánu, pohled na město jej doslova omráčil. Jak vypadalo? To víme docela dobře, říká Markéta Křížová ze Střediska ibero-amerických studií Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze. Brzy po svém příchodu do Tenochtitlánu se měl Hernán Cortés osobně setkat s aztéckým panovníkem Moctezumou II. Jak toto setkání probíhalo? Jak si Španělé v dobytém městě počínali? Co se stalo s jeho obyvateli a čelními představiteli, kteří přežili? A co skutečně ve výsledku získal Cortés svým tažením? A co získalo Španělsko?

Spustit audio

Související