Kamarád táborových ohňů František Hacker

3. červenec 2013

V čase mezi 23. hodinou a půlnocí uvítal Miloš Skalka ve svém středečním Nočním proudu dalšího studiového hosta. Pozvání k nočnímu proudění tentokrát přijal zpěvák a kytarista František Hacker, zakládající člen skupiny K.T.O. (Kamarádi táborových ohňů). Tato legendární trampská skupina právě slaví půl století existence a součástí oslav tohoto kulatého jubilea je vydání kompilačního 2CD nazvaného Je nám pade! To uchovává dvaapadesát nahrávek skupiny z let 1969 až 1992.

Vokálně-instrumentální skupina K.T.O. vychází z klasického schématu trampské písně a je silně ovlivněna stylem moderní country music. Skupina vznikla před půl stoletím původně jako trio v obsazení František Hacker (kytara zpěv), Vladislav Morava (kytara, zpěv) a František Turek (banjo, zpěv). V dobách svých začátků patřila skupina k nejznámějším účastníkům trampských programů Dvanáct nových k táboráku, Jamboree Club a večerů v pražské Hajnovce a v přilehlých vinohradských Riegerových sadech.

Od roku 1969 působí K.T.O. jako profesionální soubor a tehdy také začala skupina nahrávat pro Supraphon. Její obsazení se v roce 1970 rozšířilo o některé bývalé členy skupin Mustangové a Scarabeus, sestavu posílili František Friedrich (kytara, mandolína, zpěv), Zdeněk Skarlandt (dvanáctistrunná kytara foukací harmonika), Petr Třebický (petistrunné banjo, piáno, zpěv) a Václav Vebr (basová kytara, zpěv). Skupina se zaměřila na koncertování doma i v zahraničí a navázala úspěšnou spolupráci s Československou televizí.

Výrazným mezníkem v kariéře K.T.O. se stal rok 1974, kdy se skupina stala doprovosným souborem Waldemara Matušky a Olgy Blechové. Ve stejné době přišel do kapely bubeník Miloslav Žižka (dříve Apollobeat). Nová sestava se záhy zařadila mezi čelné aktéry naší countryové scény a stala se jednou z nejvyhledávanějších skupin i pro zahraniční promotéry. Výsledkem této aktivity byla vystoupení ve Francii, na věhlasném Country Festivalu v americkém Nashvillu, v Rakousku, Spolkové republice Německo, Švýcarsku či Kanadě.

Během své muzikantské dráhy začala skupina K.T.O. stále výrazněji inklinovat k modernímu pojetí country music a mnohé z jejích nahrávek výrazně ovlivnily vkus domácích posluchačů. K nejznámějším nahrávkám skupiny patří písničky Plácek v údolí, Zrádný banjo, Frajer Joe, Bessie, Marta, Posázavskej Dan, Chajda na vodě, Líbám tě dnes naposledy, Mariňák, Černá Joyce, Už není Ohio a samozřejmě mnohé z velkých hitů Waldemara Matušky.

autor: Miloš Skalka
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.