Jsme ochotni netrvat na křesle primátora Prahy, připouští lídr iniciativy Praha sobě Jan Čižinský

9. říjen 2018

Komunální volby jsou za námi, a tak nastal čas povolebního vyjednávání. Přestože v Praze zvítězila ODS, první jednání o možné budoucí koalici začala mezi třemi dalšími subjekty.

Radko Kubičko: Takové obyčejné historické volby

Komunální volby 2018

Komunální a třetinové senátní volby českou politiku úplně změnit nemohou. Trendy ale naznačily a řada z nich se projevila, či prohloubila. A ty českou politickou scénu mění od základu.

Mezi druhou Českou pirátskou stranou (Piráti), občanskou iniciativou Praha sobě a koalicí Spojené síly pro Prahu (TOP 09 a STAN ve spolupráci s KDU-ČSL, LES a Demokraty Jana Kasla). V 65členném novém zastupitelstvu mají všechny tři subjekty po 13 lidech, vítězná ODS má o jedno křeslo navíc, páté hnutí ANO zas o jedno míň.

Lídr iniciativy Praha sobě, starosta Prahy 7 a poslanec KDU-ČSL Jan Čižinský, který po odevzdání pražské kandidátky ale taky přišel o už dřív pozastavené členství v KDU-ČSL, tvrdí, že v tuto chvíli začalo pouze jednání o možné koalici. Jak to dopadne, se prý ještě ukáže.

„Praha sobě si nenechává žádná otevřená vrátka. Proto ani teď nechceme jednat s ODS a ANO. Říkali jsme to před volbami a říkáme to i teď. S nimi nějaká změna k lepšímu možná není. Takže věřím, že nakonec bude v Praze koalice, která se rýsuje, tedy Spojené síly pro Prahu, Piráti a Praha sobě,“ říká Jan Čižinský.

Dohodneme se tak do 10 dnů

Kristina Žantovská: Boj o Prahu

Bohuslav Svoboda a Petr Stuchlík

Takže jsme „vás pustili na to“. Bude se vyjednávat o Praze. Hráčů mocných eg míří do křesla primátora dost.

Definitivně jasno by prý mělo být docela brzy. Jejich 200 programových bodů, se kterými šla Praha sobě do voleb, by se prý mohlo stihnout projednat s ostatními klidně i do 10 dnů. „V Radě Prahy vládla v minulých letech špatná nálada, která se přenášela i ven, na samotné Pražany… Teď ale chceme mít akceschopnou Radu, která se nebude jen hádat a která bude skutečně pracovat pro Prahu,“ dodává lídr.

Má i odpověď na nejčastější a nejzásadnější otázku, tedy kdo povede Prahu a usedne do křesla primátora. Piráti v pondělí zveřejnili svou nabídku a budoucím koaličním partnerům nabízejí po čtyřech křeslech v Radě hl. města Prahy. Sami pak stojí o křesla pro dva radní a post primátora. Podle Čižinského matematicky ani jiný model než 4, 4, 3 pro 11člennou radu ani není možný.

Na primátorovi netrváme

„Má nějakou logiku, aby primátora měl ten, komu voliči dali nejvíc preferenčních hlasů. Stejně tak má logiku, aby to byl někdo, kdo má největší zkušenosti s pražskou komunální politikou… Ale my nechceme být těmi, kteří se handrkují a kteří tvrdí, že by na tom měla změna pro Prahu ztroskotat. Jsme tak ochotni na primátorovi netrvat,“ poprvé připustil Čižinský.  

Raději Svobodu než Hřiba. Pražský primátor by měl mít politické zkušenosti, říká Jiří Pospíšil

Lídr uskupení Praha Sobě Jan Čižinský (dříve KDU-ČSL) a lídr Spojené síly pro Prahu Jiří Pospíšil (TOP 09)

Hnutí ANO by si podle premiéra Andreje Babiše (ANO) zasloužilo zůstat na pražském magistrátu v opozici. O vytvoření koalice naopak chtějí usilovat Piráti, Praha sobě Jana Čižinského a Spojené síly pro Prahu.

Vyhýbavě ale odpověděl na otázku, jestli je pro Prahu sobě přípustné jméno lídra Pirátů a lékaře Zdeňka Hřiba. „Hledáme člověka, který bude vyzařovat energii a dobrou náladu, kterou přenese nejen na všechny radní, ale i zastupitelstvo a potažmo celou Prahu… Nebudu komentovat nic jiného, jen jsem řekl, koho hledáme, a pojďme ho najít…“

Čižinský pak nechtěl komentovat ani poslední prohlášení lídra kandidátky Spojené síly pro Prahu Jiřího Pospíšila (a taky předsedy TOP 09), podle kterého je Pirát Hřib nejméně zkušený lídr.

Kterých funkcí se vzdá?

Sám Čižinský má ale trochu problém s kumulací funkcí, která dlouhodobě vadí Pirátům. „Já jsem už jasně řekl, že pokud bych byl radním hlavního města, tak bych se vzdal poslanecké funkce… Vůle lidí vyjádřené ve volbách si velmi vážím. Teď mi vzkázali, že chtějí, abych byl starostou Prahy 7 a taky jejich zastupitelem na magistrátě… Definitivní odpověď ode mne uslyšíte, až proběhne první zastupitelstvo. To bude ten čas na odpověď,“ slibuje.

Proč pak Praha sobě odmítá spolupráci s vítěznou ODS? „Máme rozdílné programové priority, ale jiné je i samotné pojetí pražské politiky… Lídr ODS Bohuslav Svoboda samozřejmě je partner. Ne ale pro koaliční jednání, ale až pro to opoziční… Svobodovi bylo úplně jedno, s jakými lidmi je na kandidátce, to já chci být jen s těmi, kteří taky znamenají změnu. On si ale za sebou nechal spoustu lidí, se kterými není změna vůbec možná,“ dodává lídr Jan Čižinský.  

autoři: Michael Rozsypal , lup