Jitka Douchová: Milníky dětí v životě jejich rodičů

21. listopad 2013

S psycholožkou PhDr. Jitkou Douchovou jsme mluvili o milnících dětí v životě jejich rodičů.

Probírali jsme, o které životní situace se jedná. Věnovali jsme se tomu, jak tento proces děti i jejich rodiče prožívají.

Se svými dětmi jsme jako rodiče propojeni. Prožíváme jejich úspěchy, neúspěchy, životní křižovatky a zastávky, nebo naopak motory v jejich životě.

Skrz děti se nám vrací naše životní kroky

Svým způsobem se přes naše děti vracíme do stejných let, která už máme za sebou. Ale naše zážitky a pocit křižovatek se mohou míjet s pocity našich dětí. Vracejí se nám retrospektivně naše první cesty do školy, první lásky, rozchody, svatba, nemoci a další události.

Svatba (ilustr. obr)

S dětmi jsme spolu se sebou, ale i s nimi, ony jdou svou vlastní cestou. Naše úloha v jejich životě je někdy jednoduchá, jindy složitá. Ve většině případů je rodičovská role "participující", prolínající se vzpomínkami, touhami, nejistotami.

Zlomy v životě dítěte

Dokud je naše dítě malé, máme nad ním moc. Můžeme je chránit. Možná k rodičovství potřeba ochraňovat své dítě před neznámým světem zpočátku patří. U prvního dítěte určitě více, než u těch dalších.

Prvním zlomem může být okamžik, kdy své dítě svěřujeme do jiných rukou. Je jedno, jestli se jedná o chůvu, jesle, mateřskou školku, školu. Už tu nejsme jen my pro jejich chvíle nejistot, začínají jejich povinnosti, jiné zážitky.

Vstupem do školy se dítě více osamostatňuje

Vstup do školy je změna, neexistuje už žádná flexibilita možností. Začínají povinnosti. Z dítěte se stává bytost, která něco musí. Je součástí nějakého koloběhu mimo nás.

Klasické školní lavice tu nenajdete

„Nemluvím zde přitom o rodičovské závislosti na dítěti, ale o vývoji vztahu, který se zákonitě postupně rozvolňuje. Děti nás potřebují stále, ale důvody naší potřebnosti se proměňují v souvislosti s jejich věkem. Proměňuje se i míra vzájemné důvěry mezi sebou,“ konstatuje Jitka Douchová.

Dospívání dítěte je náročné pro obě strany

Budeme-li hovořit o milnících v životech našich dětí, po vstupu dětí do povinné školní docházky už to může být velmi rozmanité. Menstruace dcery? Jaké to je pro matku, jaké pro otce, jestli se z dcery dítěte stává slečna s primárními ženskými atributy?

Budějovičtí studenti zkoušejí maturitu nanečisto

Přijímací zkoušky na střední školu, zkoušky na autoškolu – jde o výkonové záležitosti, které jako rodiče se svými dětmi opět prožíváme. Pokud jsme sami výkonově zaměření, máme nějaká očekávání od svých dětí.

Naše děti je znají a někdy je limitují. Existují i případy, že pro ně představují podporu. Každopádně je konfrontace rodičů a dětí a jejich vývoje působící faktor, ovlivňující náš život.

První lásky představují zkoušku rodičovského vztahu

Na prvních láskách, prvních sexuálních zážitcích našich dětí, se výrazněji ukazuje míra vzájemné důvěry a možnosti mezigenerační blízkosti.

Milenci - kamarádi

Některé milníky našich dětí jsou spojeny se strachem. Máte možná obavy z jejich neúspěchu, nebo z rodičovské nejistoty, že se děti ubírají nesprávnou cestou.

A některé jsou naopak naplněny pozitivními intenzivními emocemi. Jde o úspěch dítěte na rozdíl od našeho neúspěchu ve stejném věku.

Samostatnost dítěte znamená ztrátu pro rodiče

Čím více se děti stávají samostatnější, tím více si jako rodiče můžeme ulevit. Na druhou stranu něco ztrácíme. Zvlášť to platí pro ty, kteří nemají kvalitní partnerský život a žijí více životem svých dětí, než tím svým.

Milenci na pláži

Vždy bude každá životní změna našeho dítěte něčím, co nás také posune jinam. Buď k většímu pocitu osobní svobody, volnosti, nebo naopak pocitu absence potřebnosti. Hledejme stále svou vlastní polohu, i s milníky svých dětí. Přijímejme ji jako posun i v našem životě.

„Zní to samozřejmě, ale ve své praxi se často setkávám s tím, jak moc prožíváme mezní situace našich dětí, jak moc žijeme víc jejich životem. Potkávám se s dospělými lidmi, kterým rodiče a jejich pozornost při jejich milnících, hodně scházela,“ konstatuje Jitka Douchová

Jak to vše skloubit?

To je umění vyrovnané lásky, která přechází od nesymetrického vztahu rodičovské autority k dítěti, které potřebuje podržet a korigovat, k symetrickému vztahu lásky dvou dospělých lidí, kteří se umějí podporovat navzájem.

autoři: Alima Martinová , Jitka Douchová
Spustit audio