Jiří Nekvasil: Život je příliš krátký na to, abychom na jevišti viděli pořád ty stejné opery

7. listopad 2015

Jiří Nekvasil působil jako umělecký šéf ve Státní opeře Praha, jako šéf opery Národního divadla v Praze a od roku 2010 je ředitelem ředitelem Národního divadla moravskoslezského v Ostravě. Byl hostem v pořadu S vámi v Praze a mimo jiné mluvil i o festivalu Ostrava v Praze.

Jiří Nekvasil vzpomíná na své působení v Praze rád. Na scénách, kde působil, se mu podařilo uvést řadu děl, které do té doby v Praze ještě nebyly. „Vzpomínám na to jako na dobu plnou práce, jako na školu života pro sebe i na velkou divadelní školu, jsem za ta léta rád,“ vzpomíná Jiří Nekvasil. Je ale odpůrcem sloučení Národního divadla a Státní opery. „Byla to velká výhoda, když v Praze byly opery dvě. Existovala přirozená konkurence v nabídce. Mrzí mě, že se nenašly peníze na to, aby se tu mohly rozvíjet dva soubory.“

Národní divadlo moravskoslezské

Co se změnilo, když Jiří Nekvasil změnil působiště z Prahy na Ostravu? „Hlavní změna je, že jsem byl šéfem opery, ale teď jsem ředitelem čtyřsouborového divadla. Jsem v pozici kapitána, který musí řídit remorkér tím správným směrem. Jsem rád, že veškeré zkušenosti, které jsem za život nasbíral, teď můžu zúročit.“

Ostrava v Praze

Festival Ostrava v Praze nabídne několik inscenací ostravského Národního divadla. V neděli 8. listopadu je to opera Ohnivý anděl, kterou soubor nastudoval v ruském originále. Ve čtvrtek 12. listopadu je na programu v divadle Komedie inscenace Slyšení, 15. listopadu ve Vinohradském divadle Rozhovory s astronauty. „To je studiové představení, text je zajímavý, jsou to takové nečleněné monology, příběh au pair z východu. Představíme hlavně mladší část našeho ženského činoherního souboru,“ vysvětluje Jiří Nekvasil. Další inscenací, tentokrát na hlavní scéně Vinohradského divadla, bude 15. Listopadu inscenace Večeře, podle románu nizozemského autora, zajímavý příběh o odpovědnosti rodičů za činy svých dětí.

Muzikály

Národní divadlo moravskoslezské získalo ocenění za Fantoma londýna. Teď připravuje Jesus Christ superstar, momentálně vybírají herce a premiéra se pjřipravuje na březen 2016. „To je už u nás čtvrtý muzikál Anrew Lloyd Webbera. Musím se pochlubit, Tim Rice navštívil u nás v Ostravě reprízu Josefa a byl spokojen. Tak doufám, že přijede i na Ježíše,“ uzavírá Jiří Nekvasil.

autoři: Petr Zajíček , jku
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.