Jindřich Chalupecký jako důležitá osobnost české kultury. Jeho život a dílo poznáte na výstavě v Městské knihovně

16. březen 2022

Společnost Jindřicha Chalupeckého ve spolupráci s Galerií hlavního města Prahy představuje jednu z hlavních výtvarných událostí svého letošního programu. Výstavu Světy Jindřicha Chalupeckého můžete navštívit v galerii Městské knihovny na Mariánském náměstí v Praze.

Otakar Štembera, Jindřich Chalupecký, Mladá fronta 21. 3. 1948, s. 7., novinová karikatura

Jindřich Chalupecký celoživotně propagoval a obhajoval nové formy umění a zajímal se o obecné otázky umění, především o smysl umění v moderní společnosti. „Umělce ovlivnil docela zásadně, žil v době, kdy kritik měl obrovskou moc, kdy rozhodoval, které umění je kvalitní a které ne. Vytvořil skupinu umělců, které dodneška považujeme za nejvýznamnější představitele českého poválečného umění,“ podotýká jeden z kurátorů Tomáš Pospiszyl. Na výstavě tak uvidíte díla Jiřího Balcara, Aleny Kučerové, Evy Kmentové, Vladimíra Boudníka nebo Mikuláše Medka.

Silné zastoupení mají na výstavě také ruští umělci, které Chalupecký dlouhodobě propagoval. „Přijel do Sovětského svazu poprvé už v polovině 60. let a seznámil se s neoficiálními umělci a léta je navštěvoval v jejich ateliérech,“ doplňuje kurátor expozice ruského umění Tomáš Glanc.

František Hudeček, Vesmír v ulici, 1941, tuš, papír, 45,1 × 33 cm

Celou výstavu tak ovlivnila i probíhající ruská invaze na Ukrajinu. „My jsme měli přivézt několik významných zápůjček z moskevského Muzea současného umění, ale vzhledem k tomu, že je to umění státní, tak jsme tu spolupráci vypověděli. Všechna díla, která jsou tady vystavená, jsou ze soukromých sbírek,“ přibližuje Tomáš Glanc.

Prostory druhého patra Městské knihovny na Mariánském náměstí jsou rozděleny do několika zdánlivě samostatných sekcí, odlišných nejen tematicky, ale i formálně. Výstava Světy Jindřicha Chalupeckého zde bude přístupná až do 19. června.

autoři: Václav Müller ,
Spustit audio