Jednoduchá francouzská cibulačka

21. duben 2020

Pokud jste milovníci cibule, určitě vyzkoušejte francouzskou cibulačku. Nebudete litovat!

Suroviny:

6 větších cibulí
100 g másla
0,5 l bílého suchého vína
4 cl armaňaku
2 l hovězího nebo slepičího vývaru
tymián
sůl a pepř
žitný chléb
sýr (Gruyere, Comté)

Postup:

1. Cibuli nakrájejte na proužky, rozpusťte máslo v kastrolu a cibuli na něm orestujte doskolovata.

2. Přidejte pár lístků tymiánu, zastříkněte armaňakem, přidejte víno a odpařte tekutinu.

3. Přidejte kvalitní vývar a vařte mírným varem. Osolte. Chuť by měla mít sladkost po cibuli, kyselost po víně a masovou příchuť po vývaru.

4. Opečte na másle malé plátky žitného chleba a v troubě je zapečte se sýrem. Podávejte spolu s polévkou.

autoři: Štěpánka Duchková , jp
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.