Jednoduchá francouzská cibulačka
Pokud jste milovníci cibule, určitě vyzkoušejte francouzskou cibulačku. Nebudete litovat!
Suroviny:
6 větších cibulí
100 g másla
0,5 l bílého suchého vína
4 cl armaňaku
2 l hovězího nebo slepičího vývaru
tymián
sůl a pepř
žitný chléb
sýr (Gruyere, Comté)
Postup:
1. Cibuli nakrájejte na proužky, rozpusťte máslo v kastrolu a cibuli na něm orestujte doskolovata.
2. Přidejte pár lístků tymiánu, zastříkněte armaňakem, přidejte víno a odpařte tekutinu.
3. Přidejte kvalitní vývar a vařte mírným varem. Osolte. Chuť by měla mít sladkost po cibuli, kyselost po víně a masovou příchuť po vývaru.
4. Opečte na másle malé plátky žitného chleba a v troubě je zapečte se sýrem. Podávejte spolu s polévkou.
Související
-
Kuře na paprice pro úplné začátečníky
Recepty, které jsme pro vás vybrali, jsou klasické, jednoduché a chutné. Dnes jsme si připravili jednoduché kuře na paprice.
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.