Jednodenní výstavy a vařící umělci, to je Berlínskej model v Holešovicích

Richard Bakeš si se svými kolegy a kamarády chtěl původně otevřít grafické studio, jaké vídával v ulicích Berlína. Tam totiž ještě před několika lety vznikaly kanceláře grafiků a malých firem v bývalých obchodech. Kolemjdoucí viděli dění z ulice přes výlohu.

Galerie Berlínskej model v Holešovicích

„My jsme si ale dali do našeho studia kávovar a zjistili jsme, že k nám chodí kamarádi umělci na kus řeči a na práci vůbec nebyl čas,“ usmívá se zakladatel Richard Bakeš.

Galerie Berlínskej model v Holešovicích

Grafické studio se tedy přetransformovalo v galerii, která má ovšem otevřeno jen ve středu. „Vernisáže se snažíme dělat alespoň jednou za 14 dní, takže za rok máme třeba 30 výstav. Máme otevřeno sice jen jeden den, zato až do půlnoci a přijde sem 80 až 100 lidí. A k tomu je tu taková výzva, že umělec musí něco dobrého uvařit,“ vysvětluje Richard Bakeš ojedinělý koncept.

Galerie Berlínskej model v Holešovicích

Příští vernisáž a zároveň dernisáž proběhne ve středu 8. května a je věnována legendárnímu časopisu Prahy 7 Hobulet.

Galerie Berlínskej model v Holešovicích
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.