Jeden z největších požárů v moderní historii Prahy vypukl před 45 lety ve Veletržním paláci

Veletržní palác byl postaven ve 20. letech minulého století jako největší stavba svého druhu na světě té doby. Dvakrát ročně se tu konaly veletrhy s obrovskou návštěvností.

Do historie budovy se výrazně zapsal 14. srpen 1974, kdy byla téměř zničena obrovským požárem. Rekonstrukce paláce započala až několik let poté a dokončena byla v polovině 90. let. Nepřehlédnutelná stavba je od roku 1980 sídlem Národní galerie, jsou tu expozice současného umění. A Malá dvorana paláce je architektonickým skvostem.

 

Otevřeno je denně kromě pondělí od 10 do 18 hodin

Veletržní palác se skládá ze dvou rozdílných částí: dlouhé s pásovými okny, a z kratší části na severní straně, s pravidelným čtvercovým rastrem, téměř továrenského charakteru. V části s dlouhými okny je uprostřed veliká dvorana, původně zvaná Strojírenská hala, která je široká, dlouhá, ale relativně nízká, ve vztahu k paláci, má jen 12 metrů do výšky. Zatímco v severní části se nachází takzvaná Malá dvorana, o půdorysu 30 x 12 metrů, která je ovšem 6 podlaží vysoká. Dlouhý a široký a úzký a vysoký: rozdíl těchto dvou prostorů je úchvatný.

 

Na ochozech měly být původně kanceláře, nakonec se staly nejoblíbenějším místem vystavování při konání veletrhů

V jednotlivých podlažích Malé dvorany jsou ochozy, původně tam měly být kanceláře společnosti Pražské vzorkové veletrhy. Ale ukázalo se, že v roce 1928, kdy se Veletržní palác otevíral, hlad po vystavování výrobků byl tak veliký, že se k vystavování využívaly právě i ochozy. A ochozy se staly jednou z nejpopulárnějších a nejkrásnějších částí veletrhů, díky tomu, že byly přehledné.

 

Národní galerie ve Veletržním paláci vystavuje současné umění

V srpnu 1974 ve Veletržním paláci vypukl obrovský požár. Budova byla v té době, době předpočítačové, doslova vystlaná papíry, oheň tak měl dobrou potravu „na každém kroku“. V Holešovicích byl navíc špatný tlak vody. To a další okolnosti zapříčinily, že požár se dlouho nedařilo uhasit. Pak se dlouho dumalo, zda budovu zbořit či nechat stát. A co s ní. Nakonec ji získala Národní galerie. Nejprve se začalo vyklízet. Rekonstrukce započala až v roce 1985. A Veletržní palác byl znovu otevřen v roce 1995. Dnes patří současnému umění, připravuje se na proměny expozic. Chystá se soutěž na úpravu vnitřních prostor. „Všem návštěvníkům, kteří sem přijdou, doporučuji: postavte se dole v Malé dvoraně a rozhlédněte se nad sebou, protože takový prostorový zážitek, s takovou noblesou architektury, ten už dneska nepotkáte,“ dodává architektka Radomíra Sedláková.

Ve Veletržním paláci je otevřeno denně kromě pondělí od 10 do 18 hodin.

Spustit audio