Je Praha vhodná pro cyklisty? Odpoví kniha Městem na kole 1. díl

26. listopad 2018

Publikace Městem na kole vznikla z iniciativy Marie Hajdové, redaktorky nakladatelství Grada, která začala občasně jezdit do práce na kole. 

Na kole v Praze se jezdí i v zimních měsících

Zjišťovala, jak jezdit po městě bezpečně. Žádnou knihu s návody ale nenašla.  Marie se tedy obrátila na Vratislava Fillera ze sdružení Auto Mat a provozovatele webu Prahou na kole Jiřího Motýla.

„Hodně jsme čerpali z webu Prahou na kole, který jsem jeden čas vedl. Zabývám se hlavně technikou jízdy v provozu a bezpečnou jízdou.  Jiřího téma je chování cyklistů, styl jízdy a také jak si město na kole co nejvíce užít,“ vysvětluje Vratislav Filler rozdělení spoluautorství.

„Knihu jsme koncipovali tak, aby v ní potřebné informace našli začátečníci, kterým radíme například, jak vybrat vhodné kolo, kudy jezdit atd. Připravili jsme ale také zajímavosti pro zkušené cyklisty, kteří už dlouho jezdí a chtějí si doplnit znalosti o nějaké triky a tipy pro pokročilé,“ doplňuje Jiří Motýl.

Ukázku z knihy najdete zde.

I v centru metropoli se nachází cyklostezky
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.