Jaroslav Svěcený v Nočním proudu

16. duben 2015

Ve středu 15. dubna uvítal Miloš Skalka ve svém Nočním proudu dalšího ze série nočních hostů. Tentokrát usedl v rozhlasovém studiu Reginy houslový virtuos a světoběžník Jaroslav Svěcený. Také proto, že se před pár dny vrátil z koncertování v Chile a v současné době chystá spolu se členem skupiny Lucie Michalem Dvořákem pokračování úspěšného hudebního propjektu Vivaldiano.

Královéhradecký rodák, houslový virtuos Jaroslav Svěcený (narozen 8. prosince 1960), vystudoval houslovou hru na hudební fakultě pražské Akademie múzických umění, kde absolvoval v roce 1986. Své hudební vzdělání završil mistrovskými kurzy u slavných světových virtuosů Nathana Milsteina a Gidona Kremera.

Jaroslav Svěcený má na svém uměleckém kontě bezpočet koncertních a festivalových vystoupení doslova na celém světě, kromě evropských zemí najdeme v jeho zájezdovém kalendáři mimo jiné vystoupení ve Spojených státech amerických, Kanadě, Brazílii, Turecku, Izraeli, Egyptě, Libanonu, Jordánsku. Lybii, Spojených arabských emirátech, Saudské Arábii či Indii.

Spolupráce s nakladatelstvím Sony Classical

Natočil plus minus 35 alb s díly světových a českých skladatelů a jako vůbec první český houslista nahrál kompaktní disk pro světoznámou a mimořádně prestižní značku Sony Classical. V roce 1996 převzal za svou uměleckou činnost cenu Masarykovy akademie umění.

Jaroslav Svěcený je umělec v dobrém slova smyslu nadžánrový, o čemž svědčí třeba jeho spolupráce se skupinami Čechomor a Lucie. Je bezmála 30 let ženatý, s manželkou Monikou mají dvě dcery. Jeho největším koníčkem je houslařství.

Jaroslav Svěcený je rovněž otcem ojedinělého hudebního projektu Violino, který formou rozhlasových, televizních a koncertních pořadů (včetně nahrávek na hudební nosiče) představuje unikátní nástroje českých houslařských mistrů 18. až 20. století v evropském kulturním kontextu. Na stanici Český rozhlas Dvojka působí Jaroslav Svěcený v týmu autorů a moderátorů pořadu Noční Mikrofórum.

autor: Miloš Skalka
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.