Jaro je tady, sezona začíná i komunitním zahradám

Jsou to asi čtyři roky, kdy se ve vnitroblocích pražských domů začaly objevovat objemné pytle se zeminou a v nich zaklíčená zelenina. Pro neobvyklý způsob pěstování se rozhodla skupina lidí, která toužila po kousku půdy uprostřed velkoměsta a po setkávání na jiné platformě, než je třeba kavárna či hospoda. Na jaře 2017 zažívají komunitní zahrady velký nástup.

„Komunitních zahrad je v Praze kolem pětatřiceti, jejich přehled lidé najdou na stránce komunitnizahrady.cz,“ říká Radka Pokorná z obecně prospěšné společnosti KOKOZA, která prosazuje městské kompostování a pěstování. KOKOZA také zřizuje dvě vlastní komunitní zahrady. Každý, kdo má zájem se fenoménu společného pěstování věnovat, se může na lidi z KOKOZy obrátit.

Vnitroblok Mečislavova – Praha 4

Na rozmezí Vršovic a Nuslí, hned za vršovickým nádražím, vyrostla komunitní zahrada ve vnitrobloku Mečislavovy ulice. V tomto případě pomáhá i městská část. „My jsme tady od srpna 2016, takže za sebou nemáme ještě ani jednu celou sezonu,“ usmívá se jedna z organizátorek Michaela Dudáčková, podle které místo samotné přímo vybízelo k tomu, aby tam něco podobného vzniklo. „ Ve spolupráci s o. p. s. KOKOZA a s městskou částí Praha 4 jsme naši zahradu rozdělili na část produkční s vyvýšenými záhony a část odpočinkovou, kde máme ohniště, provizorní gril a nějaké lavice a stoličky,“ dodává Dudáčková s tím, že se o zahradu společně stará zatím 15 lidí, ale zájem o rozšíření je veliký.

Kuchyňka – Praha 8

O dost většími záhony i pozemky se chlubí komunitní zahrada Kuchyňka na rozmezí Libně a Tróji, která vznikla na území zaniklé zahrádkářské kolonie. „Pro založení naší komunitní zahrady hrály důležitou roli dva zásadní faktory. Zaprvé potkávat se s lidmi, společně se starat o konkrétní prostor a budovat pospolitost. Druhý důvod pramení z potřeby přiblížit se půdě a vzniku potravin a produkovat si vlastní jídlo,“ míní jeden ze zakladatelů Jan Valeška.

Komunitní zahrada Kuchyňka

Meduňka – Praha 3

Trochu jinou cestou se vydala Meduňka. Převáženě bylinková zahrada vyrostla v rámci komunitního centra Žiškostel. „Nejsme klasická komunitní zahrada, kde by si někdo pronajal kus záhonu a vydobýval své kusy zeleniny. Chceme hlavně být v té zeleni a spolu,“ vysvětluje koordinátorka Táňa Jírová s tím, že každý, kdo jde kolem, si může nějakou bylinku utrhnout.

V čem ještě je Meduňka zajímavá a příběhy dalších komunitních zahrad, si můžete poslechnout v archivu seriálu Prahou křížem krážem, který připravil Václav Müller.

Socha fotografa v komunitní zahradě Bubec
Spustit audio