Jarní mrazy poškodily obilí, řepku, mák i pícniny. Rostliny jsou oslabené a náchylné k chorobám

7. květen 2024 14:57

Vláda bude projednávat přímou podporu pro pěstitele ovoce nebo lesní školky zničené jarními mrazy. Zemědělcům způsobily miliardové škody. Na některých místech spálil mráz nejen ovoce, ale také obilí, pícniny nebo řepku.

„Vidíte lehce zaschlé konečky listů na obilovinách, to udělaly ty silnější ranní mrazíky v naší oblasti,“ ukazuje listy ozimého ječmene nedaleko Brlohu na Českokrumlovsku předseda místního zemědělského družstva Václav Jungwirt.

„Došlo k určitému přibrzdění těch rostlin. Navíc u nás už dlouho nepršelo a když se to skloubí dohromady, tak potom ta rostlina bojuje a přináší to poškození,“ dodává.

Takto oslabené rostliny jsou náchylnější k chorobám. „Pokud jsou dlouhodobě nízké teploty a sucho, je to pro rostliny stresující. Ony se s tím musí nějak vypořádat, a tudíž jsou méně odolné vůči různým patogenům houbových chorob,“ potvrzuje Václav Jungwirt.

Pak je podle něj nutné ošetření rostlin, což znamená i růst nákladů. „Musíme udělat zásah fungicidním postřikem, případně rostliny dále posílit a bránit stresům. To se dělá určitými regulátory růstu, které posílí kořenový systém. Když má rostlina větší kořenový systém, snáze stresové situace překonává,“ vysvětluje.

Velký problém je u pícnin, které zastavily svůj růst. „Už se tam moc nové hmoty neudělá, to bude jenom stárnout. Přitom potřebujeme dvojnásobek hmoty, která je tam dneska, abychom měli krmivo na půl roku,“ uvádí agronomka Zemědělského družstva Netřebice na Českokrumlovsku Věra Marešová.

Mrazy poškodily také mák a řepku. Nakolik se z tohoto šoku dokázaly rostliny vzpamatovat, se ukáže až v době sklizně.

Spustit audio

Související