Jana Tomanová: Jídlo vás nesmí ovládat

9. říjen 2013

S psycholožkou z Centra pro poruchy příjmu potravy, Psychiatrické kliniky 1. LF UK a VFN Mgr. Janou Tomanovou, PhD. jsme hovořili o léčbě poruch příjmu potravy (PPP) vícerodinnou terapií.

Probírali jsme, jaké existují poruchy příjmu potravy. Mluvili jsme o příčinách jejich vzniku. Věnovali jsme se způsobům jejich léčby. Zabývali jsme se tím, jak funguje vícerodinná terapie.

Proč vícerodinná terapie PPP?

Poruchy příjmu potravy jsou závažný problém, který přesahuje rámec medicíny. Jejich výskyt v populaci je stále alarmující. Snižuje se věk nemocných a roste úmrtnost v důsledku těchto onemocnění.

Vzhledem k aktuálním poznatkům je třeba pacientům a jejich blízkým poskytovat takovou pomoc, jejíž účinnost je ověřená. Mezi takové terapeutické postupy patří vícerodinná terapie (MultiFamily Therapy, VRT).

Je na prvním místě v metodách doporučovaných k léčbě PPP mezinárodními terapeutickými vodítky NICE (2004) a měla by být tedy pacientům či jejich rodinám doporučována jako metoda první volby.

Zelenina v ledniče (ilustr. foto)

Bohužel u nás není systém péče dostatečně otevřený strukturovaným a relativně novým metodám, úhrady za takovou formu péče zdravotní pojišťovny neposkytují. Snahou Asociace psychogenních poruch příjmu potravy do budoucna je mimo jiné to, aby tato metoda byla akceptována jako oficiální primární volba v léčbě PPP.

Důvodem k tomu nejsou jen výsledky výzkumů porovnávajících efektivitu různých forem léčby (tam VRT vítězí s průměrně 60 – 70 % úspěšností), ale také skutečné potřeby společnosti (důraz na práci s rodinou) a ekonomické důvody (léčba pomocí VRT může být mnohonásobně nižší než například tradiční léčba formou hospitalizace v kombinaci s individuální psychoterapií).

Historie vícerodinné terapie a hlavní přínosy

Vícerodinná terapie pro léčbu PPP vznikla ve Velké Británii. Je vytvořená prof. Ivanem Eislerem a dr. Ch. Darem v roce 1999. Stala se nejčastěji využívanou formou léčby PPP. Spojuje možnosti plynoucí z rodiny jako soudržné jednotky a ze vzájemné podpory jejích členů s odborným vedením terapeutů.

Ordinace

Zapojením celé rodiny do léčby jejího člena prudce stoupá pravděpodobnost vyléčení. U 75 procent rodin došlo k pozitivním změnám v celkovém fungování rodiny, především ve vzájemné komunikaci a důvěře jejích členů.

Vedle pozitivního vlivu rodinné terapie na celou strukturu rodiny je nutné uvést nízké procento relapsů (návratů, opakování) těchto poruch, což je evidentní zejména ve srovnání s léčbou bez zapojení rodiny, kdy je procento relapsů vyšší.

Co mohou rodiny očekávat

Primární myšlenkou této terapie je vytvořit pro rodiny nové a neobvyklé prostředí terapeutické skupiny, a tím umožnit všem členům aktivně se podílet na léčbě svého blízkého, přijmout pocit kompetence („mohu něco ovlivnit, dokázat“) a znovuobjevit vlastní sílu a naději, které bývají během zdlouhavého a doposud marného boje s poruchou příjmu potravy téměř vyčerpány.

Rodiny, které hledají pomoc v rodinné psychoterapii, mají zpravidla za sebou mnohé zkušenosti s individuální terapií nebo hospitalizací na psychiatrickém oddělení. Jak individuální terapie, tak hospitalizace se týkají především jedince trpícího PPP a rodina bývá do léčby zapojena okrajově.

Otázka, otazník

Tím je narušena plynulost zpětnovazebního procesu mezi rodinou a ošetřujícími terapeuty. Zvláště tehdy, je-li pacientem dospívající, je intenzivní práce s celou rodinou často nezbytnou podmínkou úspěšného léčebného procesu. Základním principem VRT je spolupráce s celou rodinou nemocného, která je znásobená využitím výhod skupinové terapie.

Jak vícerodinná terapie probíhá?

VRT probíhá v terapeutických cyklech, které se skládají z 6 dní (8 – 16 hod. každý den). Program každého dne je přesně stanoven, a to v souladu s fázemi, v nichž se terapie odehrává.

Rodiny se scházejí během těchto dnů v prostorách Centra pro léčbu poruch příjmu potravy v Praze (Psychiatrická klinika) a pracují pod vedením terapeutického týmu. Nedílnou součástí je společné rodinné stravování, které je významnou pomůckou v léčbě.

Kdy bude otevřen další cyklus?
7. až 8. 11. 2013
21. až 22. 11. 2013
13. 12. 2013
10. 1. 2014

Kde terapie probíhá?
Denní stacionář pro PPP - Jednotka specializované péče pro pacienty s poruchami příjmu potravy, Psychiatrická klinika,
Ke Karlovu 11, Praha 2, 128 00

Jak se přihlásit a získat další informace?
Uzávěrka přihlášek bude 14 dní před zahájením dalšího cyklu, pokud nebudou již všechna místa (6 rodin) obsazena.
Pro konkrétní informace a přihlášení pište na e-mail:
tomanova@tiscali.cz (Mgr. Jana Tomanová, Ph.D.)
nebo volejte na telefon 775 095 461

autoři: Alima Martinová , Jana Tomanová
Spustit audio