Jak zvládají vedra odsouzení ve věznici? Na Pankráci můžou chodit ve spodním prádle

19. červen 2019 11:30

Pro pobyt ve vězení používáme jedno slangové úsloví - sedět v chládku. Ten dnes bude zřejmě vyhledávat hodně lidí, protože se teploty mají pohybovat opět kolem tropické třicítky. Co je ale ve skutečnosti pravdy na tom, že je ve vězení chládek?

První léto za mřížemi má před sebou Daniel. Vysoké teploty, jak sám říká, mu nedělají dobře hlavně kvůli zdravotnímu stavu. „Já jsem epileptik. To horko mi energii nedodává. Na cele je dusno, je to přeci jenom uzavřená místnost a je nás tam pět,“ svěřil se odsouzený.

Vedení věznice zajišťuje lidem ve výkonu trestu neomezený přístup k pitné vodě. Vodovody, někdy s hadicemi, jsou i na vycházkových dvorech, takže se odsouzení můžou svlažit taky tam. Výjimečně pak nemusí dodržovat ani ústrojovou kázeň, vysvětluje Lucie Kováčová. „Každý rok, kdy ta teplota stoupne skutečně vysoko, dávám pokyn k tomu, že odsouzení mohou v rámci oddělení na ložnicích nebo v celách chodit ve spodním prádle, to znamená nátělník a nějaké trenky,“ říká.

Podobně jako odsouzení jsou na tom s vedrem i dozorci a ostatní personál věznice. Postupně se ale podmínky zlepšují. Klimatizaci nebo aspoň větrák mají zaměstnanci třeba na takzvaných pevných pracovištích, kde slouží 12 hodin a odkud nemůžou odejít. Pořízení dalších zařízení pak bude záležet i na rozpočtu věznice.

autoři: Kristýna Vašíčková , jp
Spustit audio