Jak se zdravě opalovat?

16. květen 2016

Je nutná nějaká příprava naší kůže na léto, ještě než se začneme opalovat? Jak a čím se chránit před nebezpečím UVB a UVA slunečního záření? Ivana Navrátilová se ptala Karolíny Kykalové, primářky dermatologického oddělení kliniky Esthesia.

Co je potřeba udělat před létem? Včasná příprava je důležitá, je dobré připravit se na léto už na jaře. Kůže po zimě bývá vysušená, proto je dobré zintenzivnit promazávání. A doplnit vitamíny, a posílit tak celé tělo. Užívat můžeme i betakaroten, ale doktorka Kykalová naopak nedoporučuje přípravu na léto v soláriu.

Zdravé opalování nejsou jen ochranné faktory v opalovacím krému, ale i vhodná délka pobytu na slunci. Tedy přiměřená délka a vhodný čas během dne - nejlépe dopoledne a pak později odpoledne. Co se týká krémů, je důležité nepoužívat staré krémy, ale pořídit si krém nový. Do otevřeného krému se dostanou molekuly kyslíku a jiné látky z okolí a kůže na ně může pak na slunci reagovat vyrážkou. Doktorka Kykalová doporučuje opalovací krémy nakupovat raději v lékárnách.

Děti bychom před sluncem měli úplně chránit do jednoho roku. Později je dobré děti namazat vhodným krémem, případně jim pořídit ochranné oblečení. Do tří let věku doktorka Kykalová doporučuje mazat děti u moře krémem s ochranným filtrem 50. Ještě do pěti let nejsou u dětí vyvinuté ochranné mechanismy, pokud se tedy dítě spálí až do puchýřů, pak v tom místě se v pozdějším věku zvýšuje riziko výskytu melanomu.

Karolína Kykalová

Odvysílané poradny o správném opalování najdete v našem archivu.

autoři: Ivana Navrátilová , jku
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.