Jak připravit naše děti k přijímacím zkouškám na víceletá gymnázia a střední školy?

26. leden 2016

Střední školy a víceletá gymnázia už mají za sebou dny otevřených dveří a jejich budoucí žáci už by pomalu měli tušit, na které dvě školy podají své přihlášky. Jaká je tedy rada pedagoga a zakladatele vzdělávací firmy Zkoušky nanečisto Petra Husara, jak si správně vybrat svoji budoucí školu?

Podle Petra Husara stačí rozhlédnout se po okolí: "Moje hlavní rada je, aby se děti i rodiče podívali na školy, které mají nejblíž. Protože chození do školy znamená přesun, a to znamená čas. Když chodím na střední školu čtyři nebo dokonce osm let, tak je to hodně času."

Důležitá podle Petra Husara není délka přípravy na přijímací zkoušky, ale její kvalita. Vyplatí se porovnat znalosti s ostatními dětmi, zkusit si třeba online testy a porovnat výsledky. "Stále ještě je spousta času, ale už bych to víc neoddaloval," říká Petr Husar. A jak se poznají kvalitní přípravné kurzy? Bývají to prý ty, o které je velký zájem.

Přijímací zkoušky se dělí na ty, které si školy připravují samy, na testy SCIO a na testy Cermat. "Žák ale potřebuje ovládat látku ze svého ročníku, musí se soustředit na obsah testu, ne na formu, ta není tak důležitá," říká Petr Husar.

Petr Husar, zakladatel vzdělávací firmy Zkoušky nanečisto

Otázkou je, zda se má dítě připravovat doma s rodiči, nebo ve skupině. Podle Petra Husara je nejlepší, když dítě chodí do skupiny. Děti jsou tam zvídavější a obecně prý dělají větší pokroky. Domácí přípravu s rodiči doporučuje v případě, že je rodič didaktik a ví, jak látku dítě naučit, aby ji pochopilo.

Poslechněte si všechny poradny o přípravě na přijímací zkoušky v našem iRadiu.

autoři: Ivana Navrátilová , jku
Spustit audio