Jak pečovat o zdraví našich domácích mazlíčků?

22. únor 2016

Veterinární lékař Ivo Bureš vysvětloval, jak správně pečovat o zdraví našich domácích mazlíčků - nejčastěji psů a koček.

Kdy poprvé k veterináři?

Zpravidla se chodí k veterináři asi týden poté, co si lidé štěně nebo kotě přivezou od chovatele. Většinou už základní očkování a odčervení má, a pak už se to řídí věkem zvířete. Zhruba do tří měsíců bývají zvířata proočkována celkem třikrát, provádí se i další odčervení.

A kdy začít chodit s pejskem ven? "Do doby, než bude mít zvíře všechna očkování, tedy do těch tří měsíců, doporučuji vyhýbat se místům s větší koncentrací psů. Takže pokud máte vlastní zahrádku, není problém," říká doktor Bureš.

Kdy je ideální mít štěňata? Podle veterináře poprvé asi ve druhém roce věku feny. "Zdravá fena pak může mít štěňata každý rok," říká Ivo Bureš.

V poslední době se zvyšuje počet majitelů, kteří nechávají své mazlíčky sterilizovat nebo kastrovat. Přináší to i zdravotní výhody, zvíře se tak může vyhnout třeba pozdějším nemocem pohlavního aparátu. U psů u samců se přistupuje ke kastraci až po dosažení pohlavní dospělosti, u samic to není až tak důležité.

Nestihli jste naše poradny poslouchat? Odvysílané díly najdete v iRadiu.

autor: Ivana Navrátilová
Spustit audio