Jak nebýt v důchodu na mizině?

23. květen 2016

Dlouhodobá investice na stáří se jeví podle odborníků jako ta nejvýhodnější. V čem, proč a jak to udělat, to se dozvíte od Lukáše Škopka, projektového manažera společnosti Partners.

Spoléhat se na stát, že budeme mít dobrý důchod, rozhodně nestačí. Na tom se výjimečně shodují všichni politici, analytici i odborníci.

Doporučuje se proto mít penzijní připojištění (dnes doplňkové penzijní spoření), na které stát přispívá. Pokud si uložíme 300 korun měsíčně, stát nám přidá 90 korun. Pokud posíláme 1000 korun měsíčně, pak nám stát pošle 230 korun. Ideální je nastavit si platbu na 2000 korun měsíčně, protože dostaneme od státu 230 korun a navíc ještě můžeme snížit daňový základ o 12 000 korun. Výplata po skončení penzijního připojištění je pak možná jednorázově, nebo měsíčně.

Průběžné výběry jsou možné pouze u tzv. dětských smluv (ty jsou letošní novinkou), kdy si dítě může ve věku 18 let vybrat až třetinu naspořených prostředků. Ukončení smlouvy předčasně Lukáš Škopek rozhodně nedoporučuje, protože v tom případě bychom museli vrátit všechny příspěvky, které od státu dostal, daňové úlevy za posledních deset let, to je až 18 000, a příspěvek od zaměstnavatele by se danil 15 procenty.

Lukáš Škopek

Všechny odvysílané poradny najdete v našem archivu.

autoři: Ivana Navrátilová , jku
Spustit audio