Jak bezpečně do zahraničí?

25. duben 2016

Odpolední poradny jsme věnovali výběru bezpečné zahraniční dovolené, to je nyní hlavním kritérem klientů cestovních kanceláří.

Už je čas nakupovat a je nabídka dostatečně atraktivní? Které destinace jsou bezpečné, jak to vypadá s těmi, kam jsme rádi cestovali a situace v nich není úplně stabilizovaná? Např. v Řecku, Turecku a na severu Afriky? Jak si správně vybrat to, o co máme zájem? Co všechno by mělo být v cestovní smlouvě a jak řešit případné nedostatky zjištěné v místě dovolené? A také pár praktických rad ohledně pojištění a dokladů.

Odpovědi nejen na tyto otázky nám poskytl tajemník Asociace cestovních kanceláří České republiky Michal Veber.

Pokud chcete jet do bezpečné destinace, je podle Michala Vebera čas nakoupit teď. Můžete koupit zájezdy do Chorvatska, Španělska a Bulharska. "Letos se lidé chystají i do Polska a zaznamenali jsme zvýšenou poptávku po Rujáně," říká Michal Veber.

Zájem o zájezdy do Řecka, Turecka, Egypta a Tuniska poklesl. V Řecku se ale ukazuje, že turisté tam zase jezdit začínají, uprchlíci jsou odsouváni do Turecka a problém by měl být pomalu vyřešen. Z Turecka Michal Veber doporučuje pobyt u moře na jihozápadě země.

Čtěte také

Tipy na rodinou dovolenou: vhodné je Chorvatsko, kde na spoustě míst nabízejí animační programy v češtině. Itálie - tam je spousta parků, kde se děti můžou zabavit. Pro milovníky plavání jsou vhodné řecké ostrovy. Za poznáním je dobré jet do Francie nabo do Španělska. Vybrat si, co se mi líbí, a pak teprve najít cestovní kancelář.

Ve smlouvě o zájezdu musí být přesně napsáno, jaký hotel si klient vybral, v kterém letovisku, forma stravování a další služby. Když je po příjezdu na místo něco špatně, kontaktovat delegáta cestovní kanceláře. Ale je dobré nečekat a jednat hned. Už přímo na místě je možné uplatnit reklamaci u delegáta, který je zástupcem cestovní kanceláře, a stačí to udělat ústně.

Michal Veber, tajemník Asociace cestovních kanceláří ČR

Michal Veber také doporučuje sjednat si pojištění a naskenovat nebo vyfotit si cestovní pas. Při jeho případné ztátě je pak jednoduché prokázat svou totožnost. Při ztrátě dokladů je potřeba kontaktovat naši ambasádu, pokud v té zemi není, pak ambasádu jakékoli jiné země EU.

Odvysílané díly najdete v našem archivu.

autoři: Ivana Navrátilová , jku
Spustit audio