Jahodový džem jako od babičky

Tento týden vaříme různá jídla z jahod. Jahody jsou velmi bohatým zdrojem vitamínu C. Jeho obsah je srovnatelný s citrusovými plody. Jahody také obsahují lehce stravitelnou vlákninu, což umožňuje snadné další tepelné úpravy a výrobu marmelád a džemů.

Suroviny

1200 g očištěných zralých jahod, 500 g cukru, směs na želírování, 5 - 6 zavařovacích skleniček - obsah každé přibližně 250 ml + víčka, citronová šťáva

Postup

Jahody by měly být pěkné, zralé, minimálně pomačkané. Rozhodně džem nepřipravujeme z jahod, které byly nahnilé, ani kdybychom odkrojili tu "špatnou část", neboť by se mohl celý džem hnilobnými bakteriemi zkazit. Jahody vložíme do hrnce, rozmačkáme například šťouchadlem na brambory. Přidáme cukr smíchaný se směsí k želírování. Za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme 3 minuty. Zda nám džem dostatečně tuhne, zjistíme odkapáním směsi na talířek, pokud dobře po zchladnutí ztuhne, nalijeme džem do sklenic, v případě že ne, přidáme trochu 1 - 2 lžičky citronové šťávy (případně kyselinu citronovou).

Když máme sklenice naplněné a zavřené vysterilizovanými víčky (5 - 10 minut vyvaříme víčka v horké vodě), postavíme je dnem vzhůru a necháme je tak stát asi 5 minut. Poznámka: Při plnění vložíme do sklenice nerez lžičku, aby sklenice náhodou nepraskla.