Itálie přímo v Praze

5. únor 2012

Italský obchod s restaurací a bistrem si uprostřed Prahy otevřel šéfkuchař Riccardo Luque. Majitel několika italských restaurací si zakládá především na tradici a autenticitě výroby. Uprostřed české metropole se tak obklopil nejen italskými specialitami, ale také spolupracovníky v kuchyni i za barem, kteří z jeho domoviny pocházejí. Nahlédnout až pod pult Itálie teď můžeme společně s redaktorkou Evelynou Kulíškovou.

La Bottega di Finestra - v překladu „výkladní skříň" a pro novou restauraci na Platnéřské ulici se vyloženě hodí. Sušená rajčata, čerstvé ryby, právě upečený chleba a silné aroma kávy pražené na přímém ohni. Skutečně výkladní skříň slunné Itálie uprostřed Prahy.

„Pro mě je Itálie společně sdílená tradice dobrého jídla, pití, soužití. Pracuji jako kuchař spoustu let a co je pro mě důležité, je mít kvalitní suroviny. A když se tedy zakládá italská restaurace, měly by v ní být kvalitní italské produkty i profesionální spolupracovníci," vysvětluje majitel a šéfkuchař Riccardo Lucque a jak obchodem s restaurací a barem procházíme, zastavujeme se u jednotlivých výrobků z této „pražské Itálie". „Pro Italy je důležitý například chleba, snad nejdůležitější. Pak salámy a také sýry, protože těmi jídlo často začíná nebo končí. Také je důležitá zelenina - třeba teď máme v nabídce lilky a artyčoky nebo olivový olej - to jsou všechno věci, které měl každý doma. Protože Itálie bývala velmi chudá země. Salám, sýr, zeleninu i chleba, které lidé mívali k večeři, to si vyráběli doma sami."

Během rozhovoru jsem se také dozvěděla, že restauraci v Praze si Riccardo založil proto, že pro sebe a svou českou ženu nemohl dlouho najít místo, kam by se rád vracel. „To, co bych zde rád Pražanům předal, je kvalita produktů a jednoduchost přípravy jídel. Protože není možné připravit jednoduchý pokrm ze špatných surovin. Mnoho kuchařů proto zakrývá špatné suroviny mnoha jinými chutěmi, aby zakryli, že produkty, se kterými pracují, nejsou dobré."

Riccardova slova potvrzuje zakladatel Pražského kulinářského institutu a tvář televizních pořadů o vaření Roman Vaněk. Toho jsem zastihla, když se potloukal kolem obří hovězí kýty, kterou zrovna se chystal před zraky hostů bourat italský řeznický mistr Domenico Celli. „Čech prvoplánově je tady masírovaný tím, že existuje pouze cena, cena a cena. Ale jakmile ochutnáte kvalitu, už se vám strašně blbě leze dolů. Hele, ta rovnice je strašně jednoduchá: Dobré jídlo znamená dobrá nálada znamená zdraví. A až to tady pochopíme, tak tady bude strašně fajn," dodává Roman Vaněk a jako ostatní hosté se těší na degustaci italských specialit, které zde budou moct ochutnat všichni návštěvníci malé Itálie v Praze.

autor: eku
Spustit audio