I v Praze si můžete užít krásnou dovolenou. Kam vyrazit?

4. srpen 2018

Spousta turistů jezdí do metropole na dovolenou. Naopak Pražáci z Prahy na dny volna odjíždějí pryč z města. Užít si ale odpočinek můžete i tady. Třeba hned po práci v centru města i mimo něj.

Zahrady pod Pražským hradem 

Pět terasových zahrad na jižním svahu hradčanského návrší spojuje Hrad s Malou Stranou. Vstup do zahrad je z Valdštejnské ulice přes Kolowratské nádvoří a otevírací doba je od 10 do 19 hodin. Komplex terasových zahrad s pavilony a drobnou architekturou má ve všech ročních období podmanivou romantickou atmosféru umocněnou jedním z nejkrásnějších výhledů na Prahu.

Palácové zahrady pod Pražským hradem pro jejich romantiku často vyhledávají zamilovaní

Grotta v Grébovce

V Praze, na okraji čtvrti Vinohrady ve svahu nad potokem Botič, se nachází park Grébovka. V tomto krásném a rozlehlém parku anglického typu se nachází mimo jiné umělá jeskyně Grotta. Byla postavena mezi roky 1870 až 1887. Jeskyně má čtyři patra a vybudována byla před skutečnou skálou. Byla vytvořena převážně z cihelného zdiva jako soubor architektonických prvků a umělých skalek.

Praha Grébovka Havlíčkovy sady jeskyně Grotta, 10.4.2011

Lesopark Cibulka s Rozhlednou

Areál lesoparku Cibulka se nachází v pražské čtvrti Košíře, nad Plzeňskou ulicí. Centrem rozsáhlého parku je bývalá hospodářská usedlost, která byla později přestavěná na zámeček, ze kterého je dnes už jen chátrající ruina.

Venkovní expozice botanické zahrady

Venkovní expozice Botanické zahrady hl. m. Prahy v Troji byly pro veřejnost slavnostně otevřeny v roce 1992. Od té doby se neustále upravují a vyvíjí. Podle nálady můžete navštívit ornamentální nebo japonskou zahradu, mokřady a jezera, polopouště a prérie nebo také vinici sv. Kláry, kterou si můžete projít a procházku zakončit degustací místních vín. Odměnou vám mimo vína bude také úžasný výhled na Prahu.

V Ornamentální zahradě si můžete půjčit deku a uspořádat tu piknik
autor: Lenka Vrzalová
Spustit audio