I pohraničního Tachovska se dotkla okupace německými vojsky. Dnes je to přesně 80 let

15. březen 2019 13:10

Ve Svobodce u Tachova se pravidelně potkávají Češi s Němci z bavorského příhraničí. Sedávají u jednoho stolu a probírají kulturu, současná témata i společnou historii. Občas přijde řeč i na nepříjemná témata spojená s válkou.

Němci a Češi se bavili i o 15. březnu 1939, kdy německý wehrmacht násilím zabral Čechy, Moravu a Slezsko a vznikl Protektorát Čechy a Morava.

„Ze strany Německa to byla protiprávní invaze. A Angličané a Francouzi nechali Československo ve štychu. Zapomenout se to nesmí, ale já mám radost z nového začátku a z dobrých sousedských vztahů,“ řekl Reiner Wolf z bavorského Weidenu.

Ke vzniku protektorátu se vyjádřil i Richard Duchek z Tirschenreuthu: „Myslím na to, bylo to nespravedlivé, ale tak to bylo. Člověk musí někdy zapomenout a přijmout to co bylo. Není dobré pořád vytahovat staré věci a pořád o nich mluvit. Lidi se pak těžko můžou spojit. Musíme se dívat do budoucnosti, abychom tu spolu mohli žít. Dnešní generace nenesou vinu, to je vina předchozích generací. Ale můžeme těžko posoudit, proč tak jednali. Kdybychom tehdy žili, nevíme, jak bychom my reagovali.“

Naopak podle Pavla Řepy z Tachova by se česko-německá společnost neměla při diskusi válečným tématům vyhýbat. „Já si myslím, že o takových věcech se má mluvit. Zjistit, jaké jsou názory druhých a dostat se k sobě,“ řekl pan Řepa.

O okupaci Česka se v německých školách neučilo

„Co se dělo mezi Němci a Čechy za války jsme se ve škole neučili, jaké byly sousedské vztahy a bezpráví, to jsem se dozvěděl od našich doma. Ve škole jsme se učili o válce obecně, probírali jsme Habsburky a spíš tyto starší dějiny,“ dodal Richard Duchek z Tirschenreuthu, jehož předci žili do války na české straně.

V Česku žili i předci Beate Rosner z Münechreuthu. „Doma vyprávěli, jak chodili do kina, do obchodů, jak studovali v Chebu a takové věci, ale o válce se doma nemluvilo. Ve škole jsme se o válce učili, ale nic o Čechách, o česko-německých vztazích, to nebylo žádné téma. Proč? To nevím,“ popsala Beate Rosner.

U vedlejšího stolu sedí Willibald Wolfram. Je o generaci starší, než ostatní. Válku pamatuje, narodil se v prosinci 1939. „O vzniku protektorátu Čechy a Morava jsme se neučili. Zapomenout to nemůžeme, Němci rozpoutali válku, to tu zůstane po staletí. Necítím vinu za to, co udělali moji předci. To byl jejich problém. Ano, řeknu, je mi to líto, ale jsou to dějiny,“dodal Willibald Wolfram z bavorského Tirschenreuthu.

autoři: Lukáš Milota , jik
Spustit audio