Hypotéky - jaká je situace?

15. únor 2016

Jaká je aktuální situace na trhu s hypotékami? Které jsou nejvýhodnější, kde a na jak dlouho je čerpat a u koho je poptávat? Ptali jsme se finančního poradce Vladimíra Weisse.

Úrokové sazby hypoték klesly na minima v roce 2015 a stále se drží nízko. Nejčastěji si lidé berou hypotéky na řešení vlastních bytových potřeb, ale existují i tzv. americké hypotéky, tedy na cokoliv, bez prokazování účelu. Průměrná úroková sazba americké hypotéky se pohybuje zhruba dvě procenta nad běžnými úrokovými sazbami.

Při výběru hypotéky je podle Vladimíra Weisse dobré sledovat tři kritéria. Jsou to úroková sazba, která ukazuje, kolik přeplatíme, poplatková struktura, která zahrnuje poplatky s hypotékou spojené, a metodika banky. V některých případech bychom nemuseli projít metodikou banky a hypotéku dostat.

Vladimír Weiss doporučuje ještě před tím, než začneme shánět nemovitost k bydlení, zjistit, na jakou hypotéku dosáhneme. K tomu je potřeba zanést vstupní data do banky, a ta nám orientačně ukáže, jak vysokou hypotéku nám může dát.

Vladimír Weiss doporučuje vzít si maximální úvěr, ne ovšem celých sto procent: "Ideální je devadesát procent, deset procent z vlastních zdrojů, díky tomu lze dosáhnout na ty pohádkově nízké úrokové sazby."

Vladimír Weiss ze společnosti Partners

Vladimír Weiss také radí nastavit maximální dobu splácení a platit měsíčně co nejméně. Doporučuje pak ale šetřit, tvořit rezervu a třeba uvažovat o mimořádných splátkách.

Nastavené podmínky platí po dobu fixačního období, které je dnes nejčastěji tři nebo pět let. Na konci fixačního období je možné se s bankou pokusit domluvit na snížení úrokové sazby, nebo hypotéku refinancovat u jiné banky.

Všechny díly o hypotékách najdete v našem archivu.

autor: Ivana Navrátilová
Spustit audio