Hrozí vznik požárů. V Praze je zakázáno rozdělávat ohně

23. červenec 2018

Dlouhotrvající sucho a velké teplo trápí přírodu i v Praze. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) dnes vydal výstrahu před vznikem požáru. Magistrát dokonce zakázal rozdělávat oheň v lesích a dalších místech, kde oheň snadno vzplane. Kromě hlavního města hrozí nebezpečí i ve středních Čechách, Ústeckém kraji a na Českolipsku.

„Přeháňky a bouřky, které se mohou v následujících dnech vyskytnout, budou jen lokální, a proto situaci výrazněji nezlepší,“ poznamenali meteorologové. Letošní počasí láme v posledních měsících rekordy. Duben i květen byly nejteplejší za posledních 58 let, červen byl pátý nejteplejší. Dosavadní vývoj červencových teplot a předpověď na následující dny nasvědčují tomu, že i červenec bude teplotně nadprůměrný. S výjimkou chladnějších výkyvů na začátku měsíce a na začátku druhé červencové dekády se teploty v celostátním průměru udržují jeden až pět stupňů Celsia nad normálem. Podle meteorologů bude posledních deset červencových dnů z celého měsíce nejteplejších. Maximální teploty se budou pohybovat kolem 30 stupňů Celsia a nastanou i tropické dny a noci.

Může za to nedbalost a technické závady

Podle hasičů může za letní požáry především lidská nedbalost a technické závady na strojích a dopravních prostředcích. Rozsáhlý oheň nejčastěji vzniká od táborových ohníčků či nedopalků cigaret. V posledních dnech vzplál třeba mladý borovicový les na Přeloučsku, šlo o sedmý požár lesa v tomto kraji od letošního května. Hasiči zasahovali také u požáru neuhašeného ohniště v lese na Bukové hoře, u Pravčické brány v Národním parku České Švýcarsko nebo u Vyhlídky na Špičáku mezi Stříbrnou a Přebuzí. Vloni vzniklo 966 lesních požárů, které pohltily plochu o výměře 170 hektarů a způsobily škodu 6,3 milionu korun. Dva lidé při nich zemřeli, devět bylo zraněno. Díky včasnému zásahu hasičů byl uchráněn majetek za 85 milionů korun. Za posledních deset let evidují hasiči 9739 lesních požárů se škodou 109 milionů korun.

autor: jp | zdroj: ČTK
Spustit audio