Hrad Točník byl ve své době moderní sídlo. Už tehdy měl totiž ústřední topení

13. červenec 2018

Při pohledu na mohutný Točník na Berounsku si můžeme klást otázku, jak je možné, že tento středověký hrad dokázali postavit za necelé čtyři roky. Václav IV. se pro nové sídlo v blízkosti Berouna rozhodl poté, co vyhořel jeho oblíbený hrad Žebrák, ležící jen o 100 metrů níž.

Hrad Točník byl dokončen v roce 1398, přesto má zajímavé stavební prvky. Jako jeden z prvních hradů nemá obrannou věž, ale důmyslný systém parkánů, a také rozdělení na dva paláce – královský a purkrabský. Kdysi na něj za Václavem IV. jezdily významné návštěvy, a protože Václav IV. někdy potřeboval hodně času, než je přijal, postavil pro ně samostatný palác.

Hrad Točník vyrostl nejen rychle, ale navíc s mnoha tehdejšími stavebními novinkami. Dodnes si například můžete prohlédnout zbytky jednoho z prvních ústředních topení a zajímavě řešené krby, které dokázaly prohřát celý hrad. Šlo o celý vytápěcí systém, který využíval průduchy a duté spojnice ve zdech.

První vytápění si král Václav IV. nechal vybudovat už na hradu Žebráku. Byl to rošt, na který se dávaly kameny, pod nimiž se topilo. Dlouhým dutým průduchem ve zdi byl teplý vzduch vháněn nahoru do paláce.

Na Točníku byl pak celý systém domyšlen do detailu. Vnitřky zdí ukrývaly tepelné průduchy, které vytápěl horký vzduch proudící z krbů. Samotné krby byly zajímavě řešené i z pohledu stavebního. Na některých místech bylo ohniště přímo na zemi, přitom důmyslný tah kouř i teplo okamžitě odváděl vnitřkem zdí a ohříval tak celou stavbu. Na krbech dodnes uvidíte loga tehdejších mistrů stavitelů.

Truhla a medvědi

Při návštěvě Točníku si ale můžete kromě krbů a topení všimnout i dalších zajímavých věcí. Z původní audienční místnosti se v 17. století stala kaple, kde v současnosti stojí jediný dochovaný kus nábytku. Truhla, do které Václav IV. uschoval čtvrtinu českého pokladu. A aby ji nikdo neukradl, byla do hradu přímo vestavěna.

Krby jsou zajímavě řešené a intenzivně vytápěly celý prostor

A pod hradem najdete dva stálé obyvatele - medvědy Agátu a Martina. Po svém narození žila obě medvíďata v hájovně pana Chaloupka. Dnes našla svůj nový domov v nově zrekonstruovaném medvědíně.

Výlet na středočeský hrad Točník je vhodný nejen pro milovníky historie, středověkých technologií a medvědů, ale také turistiky. Cesta k hradu je skutečně „točitá“ a vede krásnou přírodou. Po výstupu vás čeká nejen hrad, ale také hezký výhled do okolí.

Spustit audio

Spolupořadatel

Kalendář

Neděle 2. 9.
13:00–  14:00
Velké finále Hradozámeckého léta
Přímý přenos vyhlášení vítězů fotografické soutěže Hradozámeckého léta

Partneři