Hostivařskými filmovými ateliéry prošly za první republiky největší hvězdy českého filmu

Parní mlýn, vybudovaný podle projektu architekta Bohumila Hübschmanna v roce 1921, býval předchůdcem filmových ateliérů v Hostivaři. Postavil ho mlynář a podnikatel Karel Krečmer, švagr politika a hostivařského statkáře Antonína Švehly. Později se z areálu mlýna a pekáren staly filmové ateliéry, hotel a restaurace. V ateliérech se natočilo mnoho slavných českých filmů. A točí se tu stále, dnes především televizní seriály.

Nejslavnější film „první éry“ hostivařských ateliérů, který se za války snímal zde (a souběžně i na Barrandově), byla Babička podle Boženy Němcové s Terezií Brzkovou v hlavní roli (1940, režie František Čáp). Vznikla tu i Muzikantská Liduška, Advokát chudých, Pantáta Bezoušek, Turbina nebo Ryba na suchu. Hostivařskými ateliéry díky tomu tehdy prošla většina našich prvorepublikových hvězd jako Adina Mandlová, Lída Baarová, Vlasta Burian, Jaroslav Vojta, Jindřich Plachta, František Smolík, Otomar Korbelář, Věra Ferbasová, Zdeněk Štěpánek, Ladislav Pešek, Jaroslav Marvan, Jan Pivec, Svatopluk Beneš, Theodor Pištěk, Jiřina Štěpničková, Růžena Nasková a mnoho dalších.

Lukáš Berný, autor knihy Toulky Prahou 15, Hostivař a Horní Měcholupy, píše: „V roce 1945 se v Hostivaři natáčel první film po osvobození, Průlom s Jindřichem Plachtou v hlavní roli (r. Karel Steklý). Existenci ateliérů málem ukončil závěr roku 1945, kdy zde vypukl mohutný požár. Velká část ateliérů lehla popelem. Katastrofu se ale podařilo překonat, peníze na výstavbu nových budov se získávaly pomocí darů, loterií i věnovanými mzdami. A brzy se natáčely další filmy. Ateliéry Hostivař, jako součást firmy Barrandov Studio, fungují pochopitelně dodnes. Natáčely se zde interiéry i mnoho dalších oblíbených filmových klasik, namátkou: Byl jednou jeden král, Anděl na horách, Cesta do pravěku, Vyšší princip, Dobře placená procházka, Konec agenta W4C prostřednictvím psa pana Foustky, Ecce homo Homolka, Šest medvědů s Cibulkou, Božská Ema a mnoho dalších.“

V současnosti tu vznikají nebo vznikly seriály Ulice, Ordinace v růžové zahradě, Comeback, Velmi křehké vztahy, Doktoři z počátků, Život na zámku, reality show MasterChef nebo videoklipy skupin Support Lesbiens, The Tap Tap a podobně.

Spustit audio