Holešovický DOX zahájil výstavu O létání a jiných snech výtvarníka Petra Síse

Příběhy, které mezinárodně uznávaný autor knih pro děti, ilustrátor a grafik Petr Sís, přenesl do svých knih, jsou o svobodě – o jejím hledání, ztrátě a především důležitosti. „Vnitřní“ a „vnější“ svobodu jednotlivce podle něj nelze považovat za samozřejmost.

© Petr Sís z knihy Zeď

Výstava O létání a jiných snech představuje ilustrace i texty z pěti knih Petra Síse – návštěvník se může nechat okouzlit příběhem o naději z knihy Ptačí sněm, pohltit magickou Prahou z Tří zlatých klíčů nebo mrazivou atmosférou minulého režimu, již autor připomíná v knize Zeď – Jak jsem vyrůstal za železnou oponou.

© Petr Sís z knihy Zeď

„Ve svých knížkách jsem vždy chtěl mluvit o pocitu svobody, který je subjektivní, bez nějakého tlaku zvenčí. Kdybych to měl brát podle toho, co čtu v novinách, řekl bych, že to je teď hrozné, že je svět nějak narušený. Na druhé straně, když přijedu ze Států do Prahy, tak vidím, že lidé vypadají spokojeně, že žijí ve svobodě, což je nesrovnatelné s tím, v čem jsem vyrůstal já,“ vysvětluje Petr Sís.

© Petr Sís z knihy Tři zlaté klíče

Výstavu doplňuje tapiserie Letící muž, která byla vytvořena pro prostory Letiště Václava Havla Praha a kterou návštěvníci mohou vůbec poprvé vidět zblízka a mimo prostory tranzitní části Terminálu 2.

© Petr Sís z knihy Pilot a malý princ
Spustit audio