Hledáte práci, ale bez potřebné praxe marně? Ze začarovaného kruhu vás může vyvést projekt Stáže ve firmách

11. březen 2014

"Stáže ve firmách se staly mezi lidmi doslova hitem," říká manažerka projektu Kateřina Šímová. O úspěších Stáží ve firmách promluvila v pořadu Třináctka Plus. Moderátorce Štěpánce Duchkové popsala, jak takovou stáž sehnat a také kolika lidem už přinesla práci.

Stáže ve firmách jsou určené hlavně nezaměstnaným, rodičům na a po rodičovské dovolené, absolventům a lidem nad 50 let. Míří na lidi, kteří jsou na pracovním trhu znevýhodnění. Od spuštění projektu už proběhlo více než 5 500 stáží u téměř 2 700 společností. Stáž obvykle trvá 1 až 6 měsíců. Čtvrtina absolventů měla to štěstí, že jim firma nabídla další spolupráci.

Mezi zaregistrovanými uchazeči jsou nejvíce zastoupenou skupinou čerství absolventi. Ti bez praxe v oboru nemohou najít vhodné profesní uplatnění.

Stáže ve firmách jsou řešením, jak vystoupit ze začarovaného kruhu - zaměstnavatelé vyžadují praxi, ale tu je bez zaměstnání nebo stáže obtížné získat.

Pod dohledem mentora se stážista naučí potřebné dovednosti a zapracuje se v daném oboru - jako je například masér, kadeřnice, florista nebo pokrývač. Největší zájem je o obory administrativa a IT. Stážista nesmí být student ani osoba, která má trvalé bydliště v Praze. Také to nesmí být osoba samostatně výdělečně činná.

Více uslyšíte v pořadu Třináctka Plus z 11.3. 2014.

Spustit audio