Hlavní město hledá vánoční strom na Staroměstské náměstí

26. červen 2019

Půl roku před Vánoci začíná hlavní město shánět vhodného kandidáta na vánoční strom. Dominantu adventních trhů na Staroměstském náměstí můžete hledat i vy.

Od pondělí 1. července můžete zasílat svoje tipy na jehličnany, které jsou vhodné pro trhy v centru metropole. Fotografie stromů posílejte do 30. srpna zde. Vítěz obdrží symbolickou finanční odměnu 10 000 korun.

„Léto je teprve na svém startu, ale my jsme se rozhodli, že začneme letos hledat vhodný strom dřív a obrátíme se na veřejnost již na začátku července. Na vánočních trzích už začínáme pracovat a my proto opět žádáme lidi, aby nám pomohli strom pro advent 2019 najít,“ říká Petr Hozák, provozní ředitel společnosti Taiko, která trhy organizuje.

Kritéria

Nejlepší je smrk

Ideálním stromem je smrk ztepilý. Musí mít rovnoměrné zavětvení, pravidelný kmen a měl by být zhruba 23 až 25 metrů vysoký. Následně bude upravený na bezpečnou výšku 22 metrů.

Musí být z Česka

Růst může kdekoli v České republice. Po zkušenostech z minulého roku navíc není nutné, aby byl přímo u silnice. „Loni jsme si ověřili, že díky technice jsme schopní bez problémů dopravit také strom, který není v bezprostřední blízkosti komunikace. S použitím pásového jeřábu jsme dostali bezpečně strom na tahač s návěsem,“ upřesňuje Petr Hozák. Naložený strom má po zajištění větví šířku zhruba čtyři až pět metrů.

Projde průzkumem

Strom nejprve projde dendrologickým průzkumem odborníků, kteří určí, zda je pro umístění na Staroměstském náměstí vhodný. Společnost Taiko spolupracuje s dendrology z Mendelovy univerzity v Brně, kteří vždy prověří, zda je strom v pořádku.

autor: jp | zdroj: Taiko
Spustit audio