Herečka Petra Bílková: V rolích malých chlapců se cítím dobře

14. duben 2019

Když se po gymnáziu přihlásila na herectví, překvapila všechny včetně sebe. Dnes ale svého rozhodnutí rozhodně nelituje. Její domovskou scénou je Divadlo Kampa a slyšet ji můžeme třeba i během šansonových večerů v Salmovské literární kavárně. Hostem pořadu Až na dřeň byla Petra Bílková.

Do Divadla Kampa se Petra Bílková dostala spolu s jeho současnou ředitelkou Ivetou Duškovou, která ji učila na Vyšší odborné herecké škole. Prvním společným představením byla dodnes hraná „Škola malého stromu“, kde Petra Bílková ztvárňuje malého chlapce. Mimochodem právě role malých chlapců jsou jí asi souzené, na svém kontě jich má dost a dost. „V těch rolích se cítím dobře. Nicméně teď v představení Edith Piaf hraji i ženskou roli, a jsem za to ráda.“

Zkoušky v divadle bere Petra Bílková jako čas pro sebe a jak sama říká, zkoušení v divadle si užívá. „Dříve jsem hodně bojovala s kritikou. Mívala jsem s tím problémy. Dnes už jsem na zkouškách daleko otevřenější a vyrovnanější a za připomínky jsem ráda. Beru to jako obrovskou možnost posunout se dál nejen jako herečka, ale hlavně jako člověk.“ Velkou školou pro ni prý bylo zkoušení hry „Budu všude kolem tebe“, kterou hudebně doprovází. „V tom představení hrají o svých příbězích maminky, kterým zemřely děti. Já jsem za ten zážitek velmi ráda.“

Celé povídání nejen o herectví, improvizaci či popularitě si můžete poslechnout v audioarchivu a podívat se můžete také na videozáznam z natáčení.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.